The Orgasmatron

Jag recenserade för ett litet tag sedan Christopher Turners lysande bok Adventures in the Orgasmatron om psykoanalytikern Wilhelm Reich och hans liv. Den recensionen publicerades inte då, men eftersom samma bok nu avhandlats igår i en Under Strecket i Svd så tänkte jag att det skulle vara ett bra tillfälle att publicera här istället! [för övrigt är Under Strecket det mysigaste bästa läsningen i svensk dagspress, kjerlek]

Hanna rekommenderad läsning !

Hur många av oss har egentligen hört talas om Wilhelm Reich? Han var en judisk psykoanalytiker som växte upp i Europa i början av 1900 talet och som senare uppfann maskinen ”Orgasmatron”. Reich är en av alla de människor som föddes och dog och tog del av skapandet av vår nutidshistoria, inget välkänt namn, men likväl ett fascinerande livsöde.

Christopher Turner är en brittisk journalist som plockat upp Reich historia och skrivit en omfattande bok med honom som utgångspunkt. Reich lämpar sig väl för syftet. Han föddes i nuvarande Ukraina, fick sin gård plundrad av ryssarna, deltog i första världskriget och blev sedan en av Freuds närmste lärlingar. Reich utgick ifrån Freuds teorier om sexualitet som en av människans viktigaste drivkrafter men då Freud betonade dödsångesten allt mer fortsatte Reich att fokusera på sexualiteten. Han var av uppfattningen att sexuell frustration och avhållsamhet är direkt skadligt för människan.

Boken redogör även detaljerat för Reich egna beskrivningar av sitt psyke samt flera av hans patienter i form av fallstudier. Reich blev en övertygad socialist och senare kommunist. Han gjorde flera resor till Sovjet och menade att förtryckande av sexualiteten var en del av fascismens kontroll över massorna.

Vid andra världskriget fick Reich fly undan nazisternas förföljelser och emigrerade till USA. Där kom Reich i kontakt med mesmerism, idén om magneter som hälsobringande och människan som styrd av magnetiska energifält. Teorier och tankar som sedan blev centrala för 60 talets New Age rörelse. Här byggde Reich sin maskin, kallad ”Orgasmatron” som skulle förstärka de kosmiska energierna, ge god hälsa och bättre sexliv. I slutet gick Reich allt mer upp i nyandlighet, blev en hängiven UFO troende och satt i slutet av sitt liv i fängelse delvis för sin charlatanverksamhet och delvis sina politiska åsikter.

Adventures in the Orgasmatron är en välskriven bok om de senaste hundra årens vetenskapshistoria i en rad olika ämnen. Med utgångspunkt i den fascinerande individen Reich kan Turner berätta om allt ifrån Einsteins teorier till Alfred Kinseys kartläggning av amerikanarnas sexliv. Boken tar många vinklar, och som läsare får man ett omfattande och mångtydigt intryck av Reich. En komplicerad och manipulerande person med omfattande störningar men även någon som var intellektuell och uppenbarligen mycket charmerande.

Boken är ”måste läsning” för alla som har ett specialintresse för psykoanalysen och sexualitetens kulturhistoria. Det märks tydligt på språk och metod att Turner är journalist och det gör boken lättläst trots sin gedigna omfattning. Adventures in the Orgasmatron är även fullspäckad med absurda, märkliga och detaljerade fallstudier, anekdoter och sidofakta. Den första tredjedelen av boken är däremot klart intressantare än de två senare. Avsnittet om Europa och dess utveckling i början av 1900 talet är mycket bra och kunde fått utvecklas mer. Reich tid i USA har mindre att göra med den politiska, samtida utvecklingen och blir något mer långtradig i sitt fokus på forskarvärlden, boken kunde här tjänat på att kortas ner något.

Annonser

One thought on “The Orgasmatron

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s