Viktigt om sexuallitet

Eftersom det är en diskussion som kommer upp med jämna mellanrum vill jag förtydliga och motivera min åsikt i frågan; ”bisexuell” är en dålig och ovetenskaplig term och hetronormer verkar inte enbart genom våld, diskriminering eller förtryck. Svårast är att se det strukturella hegemonibygget bakom majoritet kontra minoritetsidén.

Det var zoologen Alfred Kinsey som på 40 talet i USA reste runt och samlade in ett stort och intressant sample på människors sexualitet och sexualvanor. Han gjorde det delvis för att han ville visa på absurditeten i den dåvarande lagstiftningen vilken gjorde en så där 90 procent av landets män och 80 procent av kvinnorna till brottslingar (många sexuella handlingar var straffbara). Ett av de mest intressanta siffror han fick fram var att en stor del av informanterna hade haft någon typ av homoerotisk upplevelse. Människor fungerar INTE genom att tydligt delas upp i Hetro – bi – homo. Vi flyter mer mellan kategorierna. Det såg Kinsey och gjorde därför sin egna, Kinseyskalan som är ett tio gånger bättre verktyg än den vanliga tregradiga skala. (hetro-bi-homo).

Där slår han fast att människor går från 0 till 6 vad gäller könspreferens. 0 är helt och hållet enbart förmågan att bli attraherad av motsatt kön. 6 är att enbart attraheras av samma kön. Vad vi skulle kalla ”bisexuell” ligger förmodligen någonstans 2-3-4. Men det blir svårt att säga, just eftersom vi inte har en vetenskaplig definition för var ”gränsen” går. När blir man bi? Kvinnor som tycker det är spännande att hångla med andra kvinnor på dansgolvet när de är berusade? Eller mannen som en gång i sitt liv blev väldigt kär i en annan man trots att han inte känt så tidigare? Eller behöver en person kunna uppvisa att man har haft fasta förhållanden med båda könen innan det är godkänt som ”bi på riktigt”?

.

[för övrigt kan man även se hur kulturella normer verkar i Kinseys resultat. I den kulturella kontext som rådde när undersökningen gjordes av kvinnlig homosexuallite mer förbjuden än manlig, således var det många fler män som vågade tala om viss homoläggning. Det finns idag inget som tyder på att det finns en sådan skillnad mellan könen utan att olika samhällen accepterar och möjliggör i olika grad vilket formar folks handlande. I det antika Egypten ansågs exempelvis kvinnlig homoerotik som något ofarligt och fint som väninnor gjorde tillsammans och var därför tämligen vanligt]

.

Vad Kinsey menade med sin skala är att sexuallitet helt enkelt är för svårt och skiftande för att delas upp i fasta kategorier. Många människor ligger och flyter lite på en kanske 1-2:a. Det kan även variera stor under olika perioder i livet. En person kanske har homoerotiska fantasier, kanske blivit lite extra pirrig där någon gång med den där vännen. Men det är en position på en skala som kan leda till ett homoförhållande lika gärna som att det kan leda till att aldrig yttra sig alls. Det är därför det blir så idiotiskt att statiskt försöka fastställa ”Hur många som är gay – straight”. Svaret blir alltid, det beror på. Det beror på var, när och hur du räknar. Att det alltid funnits folk i alla tider av båda könen som varit något annat än 0:or på skalan, det är det enda vi kan ta för givet.

.

Just idén om att det är så enkelt och tydligt att dela upp folks sexualitet bär mycket av hetronormen. Även om vi i vårt samhälle idag bestämt oss för att det är ok att vara gay så är bilden fortfarande kulturellt skev. En person kan inte ”bara bli kär” i båda könen. Är man inte enbart hetro hela livet så måste man in i någon av de andra kategorierna, och då blir det krångel. Då får man en minoritetsstämpel, man förväntas gilla en viss musik, vara på ett visst sätt. Det blir lite konstigt och obekvämt och man måste ”komma ut” och det ska identitetskrisas och så vidare. Att vara straight det bara är vi, ska någon vara något annat så måste hen formas och bli det.

Ibland händer det ju bara, man kan bli kåt på någon av samma kön, kär i någon av samma kön, Det behöver inte vara någon stor grej som förändrar ens identitet i grunden. Att det skulle vara så är fortfarande inte vedertaget. Det är därför idén cirkulerar om ”alltså, jag är ju inte gay, jag bara ligger med folk av samma kön ibland.”

Gayidentiteten är så präglad som egen identitet att det måste ske någon sort omarbetning av personen om man ska kunna vara gay. Det är jobbigt och krävande och därför står man hellre kvar i sin straighta identitet men utför homosexuella handlingar.  Foucault har på ett fantastiskt sätt i sitt författarskap just visat på den här processen historiskt. Hur homosexuella handlingar gick från att vara ett verb, någon alla individer kunde göra ibland, till att bli ett adjektiv, något man alltid är.

Så länge vi tänker kring sexualitet på det här sättet kommer vi fortsätta bli dödsförvirrade när vi ska hantera andra människors handlingar och våra egna. Som annat än bara hetro måste individen fortfarande vara något särskilt. Låt oss därför komma ihåg, så länge gay måste vara en identitet där man måste acceptera en grupptillhörighet och ”komma ut” så betyder vår definition väldigt lite. Då beskriver den inte så mycket vad en person gör som vad hen tycker sig vara.

De ord vi använder i daglig basis för att beskriva fenomenet sexualitet är helt enkelt lite för dåliga, klumpiga och lite för osanna. Hetronormen verkar framförallt genom att identifiera och urskilja grupper från varandra och göra den ena gruppen egen och speciell i negativ bemärkelse, som att den alltid ska avvika och klassas som just avvikande. Vår frigörelse bör till stod del handla om att vara lite mer öppna, lite mer avslappnade kring vem vi blir attraherad av. Avdramatisering.

(PS och på tal om det; Jag gillar spontant idén med den här klubben. Någon som var där och kan rekommendera? DS )

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s