kort påpekande

Goddag, jag har tagit lite för mycket ledig tid denna söndag och sitter nu och hetsar med artiklar och inlämningsuppgifter för seminarium. But, jag vill väldigt gärna skriva något om hela fallet med mannen och kvinnan som gjort upp ett kontrakt om BDSM sex och att han sedan, mot hennes vilja, blir åtalad för det. Detta hade kunnat bli ytterligare en röta i stil med mangaporr domen. Som tur va har HD friat, trots mycket märkliga protester om att kvinnor inte förtjänar att vara myndiga och ansvariga för sin egen sexuallitet.

Så länge, innan jag hinner skriva något mer, vill jag bara få tillägga vad jag tycker är mest akut att poängtera i medias galna rapportering. Det faktum att media så hårt använder ordet ”sex” i sin rapportering kan ge en skev bild. Penetrering skedde aldrig, vilket är vad många media läsare tänker på när de läser en rapportering som hela tiden pratar om ”våldssex” och liknande. Vad man uppfattar som sex är givetvis individullet efter vad man stimuleras av but still. Det finns nog ändå någon typ av ”gängse bild” som inte överensstämmer med vad som hände.

Annonser

7 thoughts on “kort påpekande

 1. Har du läst domsluten och förundersökningarna?
  Där framgår det nämligen att det visst var sex inblandat, även om det inte var fråga om konventionella samlag. Hon blev ”bestraffad” för att ha onanerat och fått orgasm utan tillåtelse, och hon fick även ”lektioner i oralsex” av honom. Och vad menar du med ”bara själva bdsm- delen”? För många är det just s e x, även om man inte får orgasm eller berör könsorganen…
  Men visst, hon var besviken över att han inte knullade henne, något många dominanta leker med – makten att förvägra njutning.

  Snälla, läs på innan du kommer med ”fakta”! Tack.

  • jag har läst på och läst domslutet, fortfarande till skillnad från majoriteten av media. Absolut, det ofta ingår i bdsm, så som fysiska bestraffningar kan uppfattas som njutningsfullt för den som praktiserar och därigenom som sex. Den gängse definitionen av ”sex” så som tex majoriteten av aftonbladets läsare förstår det innebär dock penetration, eller fysisk stimulans av den andras kön på något sätt. På det sättet är det överlagt att säga att det pågick ”våldsamt sex” och liknande ordval eftersom det snarare var särskilda händelser som för den enskilda kan upplevas sexuella. Ska man använda sådana ord begär jag åtminstone att man förklarar att det inte var sex så som vi brukar definiera det utan sex efter en något mer specifik diskurs. Genom att trycka så mycket på att det var våldsamt sex som föregick så oroar jag mig för att majoriteten tror att det föregick något som skulle kunna ses som våldtäkt, alltså en dominant manlig part som penetrerar den kvinnliga undergivna. Så var inte fallet här och det är viktigt att påpeka för att inte bilden ska bli helt skev i opinionen.

   För övrigt tycker jag mest det är tråkigt att dessa två människors sexliv blir så otroligt uthängt, särskilt om det sker mot deras vilja. Vi är ju tyvärr inte direkt kända för att än idag vara toleranta mot det avvikande.

 2. Nu var hon ju i och för sig inte myndig nog att ens köpa cigaretter. Civilrättslig ogiltighet på det även om hon rökt upp hela paketet när förmyndaren vill ha pengarna tillbaka.
  Och var går egentligen gränsen för samtycke och vad innebörden av samtycke?Och varför tar vi oss rätten att omyndigförklara folk civilrättsligt? Har utvecklat det lite här:

  http://jurisvita.blogspot.com/2011/09/sexualcivilratt-samtycket-och-dess.html

  Mvh Olof

 3. Vi måste följa lagen så domen var rätt men kommer inte undan med tanken att hon bara var 16 år…….Är detta vad den där så kallade härliga fria sexualiteten ställt till med..,,.

 4. Okej, då förstår jag ditt inlägg bättre, förlåt gårdagens sura inlägg från mig. Jag generaliserade och antog att du hade läst på lika lite som media och alla som förfasar sig över fallet, än en gång, förlåt.

  Håller helt och hållet med dig om att det är tragiskt att dessa två har hängts ut och debatterats på detta sätt.
  Även tragiskt att det har spätt på bilden av av att BDSM är nåt fult och smutsigt, som ingen kvinna kan tända sexuellt på, det måste ju vara så att det är mannen som förtrycker, alltid.

 5. Ping: Åklagare med självskadebeteende « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s