Nynasering kring matforskning och vikt tack !

Eftersom twitter och diskussionsfältet på nätet exploderat av åsikter kring de här artiklarna så kunde det ju vara på sin plats med lite nyanser.

1)All livsmedelsindustri sponsrar sina egna produkter

2) att det finns ekonomiska intressen bakom ett livsmedel eller ett sätt att äta betyder inte att vi inte samtidigt kan må bra av samma mat och tycka att det är jävligt gott

3) det som är bra för vår hälsa kan gå stick i stäv med vad som är kalkylerat bra för jorden

4) det ÄR stor skillnad på kött och kött vad gäller miljöpåverkan, lokalt naturbetskött kan till och med vara nödvändigt för att hålla landskapet öppet. För nej, du kan inte odla alla grödor på alla ytor mark (Har  ni hört det nu stadsmiljöbor?) Man KAN inte odla människomat i djurens beteshagar, ÄVEN om vi inte hade haft djur där. Då hade den ytan bara växt igen.

5)Bättre att försöka satsa allt på att forska fram så bra alternativ som möjligt vad gäller odling av kött och liknande snarare än att tro att det ska vara realistiskt att kunna påverka alla till att sluta äta kött

6) Alla vuxna människor måste ha rätt att välja vilken vikt man vill ha, både över och under vad som är hälsooptimalt. Anledningen till att undervikt oftare är ett problem för individen så som jag ser det (trots att övervikt är ett vanligare hälsoproblem bland fler individer) är att extrem undervikt i regel är kopplat till en störd självbild och en sjukdom och därmed inte är ett beslut fattat av en vuxen vid sinna sinnes fulla bruk Vilket valet att vara något överviktig oftare är.

7) Så stöd och uppmuntra den som nu vill och bestämt sig för att gå ner ur hälsosynpunkt, men låt för fan folk vara ifred om de gör ett annat val, precis som vi måste låta den som vill röka röka om den i övrigt är vuxen och att betrakta som frisk. Ingen ska behöva skämmas för vilket val man gör för sig själv, oavsett hur det ser ut, men samhället ska också gå in och hjälpa den som har en sjukdomsbild och vill försöka ta sig därifrån.

We agree yes?

Annonser

8 thoughts on “Nynasering kring matforskning och vikt tack !

 1. Inte för att du har helt fel, men jag anser som svar på dina punkter att

  3. Det som är dåligt för jorden är i de allra flesta fall i förlängningen dåligt för vår hälsa. Kanske inte direkt, men indirekt.

  5. Man kan i alla fall försöka påverka folk att äta lite mindre kött, och bättre kött, i stället för att försöka få dem att tro att det enda sättet för vuxna människor att hålla vikten är att lassa i sig kött.

  6. Gravt överviktiga människor har mycket sällan valt att bli det själva. Aldrig. Jag är helt övertygad om att ätstörningar är i princip lika vanliga hos de som äter ihjäl sig som hos de som svälter ihjäl sig. Myten om den lyckliga tjockisen/fettgener som styr allt, står dock i vägen för detta.

  I övrigt: yes, we agree.

  • Replik på 6; Man har alltid ett val att ändra sitt liv. Det är inte lätt att ta sig ur beroenden, men det går.

   Till Avva – yes.

  • Mjo, en stor del av det, det som är direkt giftigt för oss är ju giftigt även för andra microorganismer, vi tenderar ju att vara ganska lika ändå som levande varelser. Men jag tänker kanske lite mer begränsat än så, rotfrukter då tex är väldigt lättodlat och bra ur miljösynpunkt men många människor bör inte äta så mycket rotfrukter eftersom de har ett högre gi index än grönsaker som växer ovan jord.

   Man får definitivt försöka påverka folk till allt möjligt. Alla har rätt att driva opinion för sin sak. Jag tror bara att man aldrig kommer kunna ”omvända alla” och at tdet är bättre att satsa på miljölösningar som inte räknar med att folk ska bete sig ”rätt”.

   Hos de som äter ihjäl sig, mycket möjligt. Men en stor majoritet av all övervikt är inte extrem övervikt utan kanske snarare en tio kilo för mycket. Redan där har du en hel del hälsoeffekter men det tror jag är ganska vanligt ett val faktiskt. Många är bara helt enkelt inte bredda att ge upp så mycket livskvalite som man måste göra för att hålla vikten.

   Tack för din kommentar!

 2. Grymt! Tack för ett gäng sunda poänger, väl kondenserade utan att glömma respekt för varandra och för allas vår moder jord. Ta en fika? 😉

  • haha, tack! Och; tja beror på, fika som i ”är du singel ta en fika” så tack för erbjudant men nej tack. Fika som i ”lets be friends fika” så why not? Var bor du och vem är du i så fall? ^^

 3. Hej!

  Du säger att ”lokalt naturbetskött kan till och med vara nödvändigt för att hålla landskapet öppet.” Det är ju sant men tänk på att av det kött vi svenskar köper i dagligvaruhandeln är ungefär 50% av nötköttet, 25% av grisköttet och 40-45% av charkköttet importerat. Inom storhushållssektorn är siffrorna ännu högre; ca 85%, 85% och 70%. Totalt sett stod importens andel av vår konsumtion för 50% av nötköttet, 35% av grisköttet och 63% av lammköttet under 2010.

  Det är bara ignorant att tro att det som du kallar ”naturbeteskött” skulle stå för större delen av produktionen här i väst världen använder vi ”effektiviserad produktion” det brukar se ut ungefär såhär http://www.flickr.com/photos/sraproject/3239157183/

  Fodret till djuren består också av stora delar spannmål, t.ex soja som har en stor negativ miljöbelastning och är ett slöseri med resurser. Istället för att föda upp djuren på gräs eller restprodukter blir 50 procent av den spannmål som odlas i Sverige djurfoder. På hela 70 procent av den svenska åkerarealen odlas foder. I odlingen används nästan alltid konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel som minskar antalet vilda växter- och djur. Det vill säga den biologiska mångfalden minskar och naturens sårbarhet ökar.

  ”5)Bättre att försöka satsa allt på att forska fram så bra alternativ som möjligt vad gäller odling av kött och liknande snarare än att tro att det ska vara realistiskt att kunna påverka alla till att sluta äta kött”

  Vem är du att avgöra vad som är bäst? Vet du vad som krävs för att forska fram ett nytt matsubstitut för kött? Vad har du för argument för att det skulle vara realistiskt bättre att satsa på köttsubstitut istället för t.ex. matkampanjer för att gå tillbaka till den traditionella svenska matkulturen med kött endast en gång i veckan eller en klimatskatt för livsmedel som påverkar klimatet?

  ”6) Alla vuxna människor måste ha rätt att välja vilken vikt man vill ha, både över och under vad som är hälsooptimalt. Anledningen till att undervikt oftare är ett problem för individen så som jag ser det (trots att övervikt är ett vanligare hälsoproblem bland fler individer) är att extrem undervikt i regel är kopplat till en störd självbild och en sjukdom och därmed inte är ett beslut fattat av en vuxen vid sinna sinnes fulla bruk Vilket valet att vara något överviktig oftare är.”

  Varför måste man ha rätt till att välja sin egen vikt, vi har ju t.ex inte rätt att bruka många droger varför skulle det vara solklart att man skulle få bestämma sin egen vikt? Tänk på att i ett samhällsperspektiv så kostar fetma extrema summor pengar hade gjort bättre nytta om man lade pengarna på att utveckla ett cancervaccin (30% av alla dödsfall) eller botemedel för hjärt o kärl sjukdommar 50% av alla dödsfall i sverige…

  Varför ska staten stå för att hjälpa extremt feta om det är av eget val av individen att vara fet, vi hjälper ju t.ex inte de som av eget val misskött sina tänder till vanvård då får de betala själva…

  Det är väldigt få som är feta pga av sjukdom och det hela handlar egentligen om in/ut kalorier. Våran fetma här i väst orsakar extrema svältkatastrofer med 100 000 tals döda nyligen i t.ex somalia, förklara vad vi har för rätt att slänga 3/4 av all mat som produceras när folk dör på andra sidan jordklotet ?

  Nu orkar jag inge mer….

  • Jag påstår aldrig i texten att lokalt naturbetskött är vanligt. Det är i så fall din läsning. Tvärt om är det förmodligen den ovanligaste formen av kött för konsumtion. Jag menade bara att man inte kan rikta exakt samma kritik mot alla typ av köttindustri. Att det finns nyanser. Det vore ju givetvis bättre ur flera synvinklar om mer kött var mer lokalt och mindre utfodrade djur och mindre av köttet som konsumeras var importerat från tex nord och syd Amerika där man utfodrar kraftigt.

   ”Bättre” är min bedömning utifrån vad som är trovärdigast. Man får definitivt driva opinion i en fråga så mycket man vill men man kan inte tvinga någon att följa sin egen bedömning. Hur hårt vissa grupper än lobbar för att man ska äta mindre kött så kommer många utnyttja sitt fria val och äta så mycket kött de själva vill äta. Jag tror som sagt inte att det är bra att förlita sig på en modell som bygger på att folk ska bete sig rätt. Bättre att ta höjd för att fria individer alltid kommer göra val som kanske inte är samhällsoptimala.

   Ja, kort svar, därför att jag är liberal. Jag tycker vuxna människor har rätt att bestämma över sitt eget liv, även vad gäller att medvetet bidra till sin egen sämre hälsa. Du tar upp tandhälsa som exempel på när man inte får stöd, nåväl, tandhälsa är också det det enda exemplet, för all annan sjukvård är faktiskt avgiftsfri (så gott som) i Sverige, oavsett om du röker, dricker eller utövar sport som är farlig. Och ja, jag tycker det BORDE gälla för eget drogbruk också. Däremot inte sagt att det gäller situationer där folk vill ta sig ut och förändra sitt beteende. Kommer någon och säger att de vill gå ner i vikt eller sluta röka så ska man ge dem hjälp och stöd för det. men vill man inte så vill man inte och då måste det också få vara ett fritt val. Men det är min inställning som liberal, man kan ha andra inställningar om man har en annan syn på tillvaron io vissa grundfrågor.

   Tack för din kommentar och hoppas du nu inte slet ut dig alldeles med det jobbiga besväret med att läsa och kommentera mitt inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s