Börja i rätt ände, kvalitet först!

Egentligen är jag på väg ut mot båten mot Gotland, men jag kände mig tvungen att skriva en liten kommentar till Svenskt Näringslivs utspel om Humaniorautbildningar.

Sv N. påstår att man sällan får jobb som utbildad humanist i Sverige, att utbildningen lönar sig dåligt och att detta borde synas i form av sänkt statligt studiestöd.

För det första så har man mätt lite konstigt, nej, inte många får jobb i Sverige som ”litteraturvetare”. Men däremot kanske man får jobb på tankesmedjor och förlag. Då borde det väl rimligtvis räknas som att man fått ett jobb på sin utbildning, även om det inte är exakt rätt förteckning?

För det andra så börjar man i helt fel ände. Jag, jag tycker själv att svensk Humaniora inte är så bra som den skulle kunna bli och inte utbildar studenterna tillräckligt. Har du läst konst i England kan du få jobb på bank. Varför? Jo för att vad du konkret lär dig är att undersöka, analysera, skriva och ta till dig information. Det är kunskap som kan användas i många olika sammanhang, jag har ju själv jobbat inom tex PR, där just analys och skrivförmåga egentligen är det enda viktiga. Exakta branschkunskaper kan man lära sig på vägen. (Tips dock, slarva inte med att lära er excel! Ni kommer bli förvånade över i hur många jobb det behövs…)

Men den svenska humanioran utbildar inte tillräckligt duktiga skribenter och analytiker, för kraven på humaniora är på tok för låga. Vilket beror på flera saker men bland annat på att ersättningar till lärosäten utgår i från hur många elever man har och hur stor genomströmningen är. Det uppmuntrar att ta in många och ställa låga krav på de som kommer in.

Börja att jobba med problemet i rätt ände! Garantera universiteten pengar även för mindre klasser, höj kraven på att få komma in även på humaniora rejält ( i Danmark behöver man nästan högsta betyg för att läsa litteraturvetenskap…) och väl på utbildningen: våga ställ högre kvar även på studenterna där. Vi ska inte gå med på att humaniora och klassisk bildning värderas lågt och är lågt och därmed ska ha mindre pengar. Vi ska höja kvalitén på humaniora så även näringsliv och samhälle förstår vilken stor resurs bildning är. Men då behövs andra ersättningssystem än dagens.

Tijipp, nu seglar jag! Ses om några dagar.

Annonser

En tanke på “Börja i rätt ände, kvalitet först!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s