Lat debatt ger sega landstingsval

Ett litet problem med den politiska bloggsfären vad gäller demokrati, deltagande, att sprida politik till flera osv. är att den är så fruktansvärt tråkig. Skribenter som inte bara skriver efter en partilinje utan rör sig mer allmänt kring politik/kultur/samhälle har bättre möjligheter än nå ut än en miljard SNetroots som citerar varandra i en dubbelspegeleffekt i all evighet om totalt ointressanta och teknokratiska ämnen för majoriteten av befolkningen. En titt på utmärkta politometern visar att mest spännande att blogga om senaste veckan har varit sådant som landstingsval, sl-kort och koalitionsförhandling. Känner ni upphetsningen?

Ta detta eviga landstingsval, ett distrikt i Sverige får rösta om till landstinget, en si så där fyra av tio orkar ta sig och rösta, media går bananas och bloggarna lika så. Jag kan då för mitt liv inte begripa hur man kan bli förvånad över att svenskarna skiter i val till Göteborgs landsting.

* För det första, en befolkning som lever i en så pass välmående demokrati blir lata och tar den för givet. Det syns ganska tydligt i stora undersökningar, de som säger att de älskar demokrati mest är de som inte har den. Vi talar om en nation som bortförklarar sitt icke – röstande med ”Meh, jag har ju redan röstat en gång, orka” och som på sina comunitys kan välja alternativet ”skiter i allt” som politisk inställning. Minsta lila kritiska ansträngning med andra ord. Svenskar kan verkligen vara som små fågelungar som bara ska ha och ha och tror att poliitk inte gäller dem och att allt det en demokrati ger kommer gratis.

* För det andra, jag har en fin fin lösning, avskaffa landstinget så slipper vi det här. Valet ska nog ses lika mycket som en kommentar om landstingets legitimitet hos folk som demokratins.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s