Lärarnas lön är inte roten till problemet

Har med intresse hängt med lite i debatten kring lärarlöner och vad man egentligen gör åt dilemmat med att få bättre lärare i det svenska skolsystemet, efter rapporten som släppts om att många lärare går back på att ha utbildat sig. Nu är i och för sig inte det något nytt, många utbildningar ”går back” på att ha tagit studielån, om man nu räknar med att alla de som utbildade sig till bibliotekarier istället skulle kunnat bli elmontörer. Ett ganska fånigt antagande om att alla människor är utbytbara mot varandra, vilket förstås inte är fallet. Många av oss kan nog inte tänka sig att göra så mycket radikalt annorlunda saker från det vi gör, oavsett om vi i längden skulle tjänat mer pengar.

Jag läste en mycket intressant rapport om detta med skolsystem och kvalitén på skolan i olika länder. Slutsatsen är samma som man sett tidigare i liknande studier, förutsatt att man inte går över gränsen till extremer vad gäller besparing (som i USA där man har skolor som taken rasar in på för att man inte byggt om på 50 år), klassens storlek och lärartäthet så har dessa faktorer en mycket liten inverkan på skolsystemets framgång. Tvärt om kan det stjälpa mer än hjälpa att bara slänga pengar på ett problem. I stället finns det ett sätt att skapa en bra skola; Att ha bra lärare.

Det är inte svårare, eller enklare än så. Och bra lärare, hur får man det? Ja inte heller genom att bara kasta mer pengar på yrket. En lön bör ju motsvara den arbetsinsats som personen i fråga gör. Så länge det finns lärare som inte tillför vidare mycket värde med sin något bristfälliga arbetsinsats så ska man inte heller bara ge dem mer lön, de kommer de inte bli bättre av. Läraryrket ska ha bättre lön, men den lönen ska också motsvaras av en höjd kvalité på arbetsinsatsen. Och hur sker detta? Genom högre krav.

Rapporten jag läste fastslog att det som fanns gemensamt för de bästa skolsystemen i världen var att lärarna där rekryterades av topp 15 % av eleverna från grundskolan. Är svenska lärarstudenter topp 15 %? Knappast, för är man toppelev så blir man jurist, konsult, mäklare, eller något annat yrke med högre status och, givetvis, högre lön. Jag har bara stärkt min åsikt angående detta den senaste tiden. Om svenska lärare ska bli bättre, och därmed den svenska skolan så måste vi höja kraven rejält på lärarutbildningen. Intaget ska vara högt, tempot på vad man lär sig högt, det måste kännas som en prestige utbildning att komma in på lärarlinjen. Inte som ditt sista val om allt annat failar för där kommer man ändå alltid in. Vi ska vara evigt tacksamma för de som faktiskt är grymt smarta och ambitiösa och som hade kunnat bli vad de ville men ändå väljer lärarbanan idag trots att klimatet ser ut som det gör. Men vi behöver fler såna, lärarutbildningen måste shape up!

Jag ville bli lärare en gång i tiden, förutom att forska också då vid sidan av. Men mina näras kommentarer inför valet till universitet talar ju sitt tydliga språk: ”nej men Hanna, du ska inte bli lärare, det är du alldeles för smart och ambitiös för!”

Svd tycker ungefär som jag idag, expressen 1 o 2

Annonser

6 thoughts on “Lärarnas lön är inte roten till problemet

  1. Du skriver lite högre lön. För en behörig lärare (gymnasiet) med 80p i huvudämnet och 60p (20p en termins studier gamla systemet) borde lönen vara betydligt mer än lite högre. Men som dom säger att få det svenska utbildningssystemet att höja kvalitén till var det en gång var så är det 20år dit om man börjar nu. Men ingen vill ta i detta problem som mer är en cirkus just nu. Jag jobbade under några som behörig lärare på gymnasienivå, matematik och fysik. Jag håller med om det du skriver och pengar är inte problemet, och att ha 30 elever i samma sal fungerar också bra. Det finns mycket bra skolledare, lärare och elever, allt är inte nattsvart. Som en kollega sa när hon sa up sig året före mig ”nu har jag gjort mina år av sammhällstjänst”, det är väl så man ser på läraryrket.

    Tyvärr har skolan livit ett slagträ för politiker och det kommer inte bli bättre inom en överskådlig framtid. Så tänker man sätta sina barn i skola ska man se upp noga var dom hamnar, man ska väl i princip kunna alla ämnens läroplan så man vet att ens barn fått med sig det dom har rätt till. Vilka skräckexempel det finns…

  2. Folk är nog villiga att betala för bättre utbildning åt sina barn. Frågan är hur valfriheten i skolan kan ökas ytterligare så att skolpengen i högre grad kan belöna kompetens.

  3. Men du säger ju emot dig själv…
    Varför tror du att de 15% studenterna som är bäst väljer att bli något annat än lärare? Jag tror faktiskt att lönen betyder mycket! Det finns många andra stressiga och ansvarsfulla arbeten där struktur och organisation är lika dåliga som inom skolvärlden, men där man tjänar gott om pengar. Dit söker sig många toppstudenter. Men som lärare kommer du att slita hårt och ha enormt ansvar mot en liten ynklig pisslön. Jag undrar SÅ varför någon över huvud taget blir lärare. Gratis samhällstjänst är bara förnamnet.

    • nja, jag tror att lönen har en viss roll, den får inte vara för låg för det kan ha en negativ påverkan, men det är inte hela problemet. Kvaliten tror jag är grundproblemet och den kommer inte bara bli bättre för att man höjer lönen. E hög lön är inte en förutsättning för att bra elever ska söka sig till en utbildning, det handlar mer om internkultur tror jag. Se exempelvis pr konsult, journalist, underhållningsbranchen… gott om yrken som rent krasst har en ganska dålig lön och lönutveckling men romantiseringen och kulturen kring yrkena gör att många söker sig dit ändå. Enligt den rapport jag läst utmärker sig inte de bästa skolssystemen med att ha några vidare höga löner. Lönen ska vara helt ok, men den behöver inte vara exceptionell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s