Kurs i Nysvenska: När man säger ”invandringsproblem” så menar man ofta ”fattigdomsproblem”

Jag har tänk på nu i flera dagar att jag skulle skriva ett inlägg som det HÄR, men Betner hann först. Alltså hur jäkla bra är han inte den killen? Det är inte bara jag som vill rösta på honom tror jag.

För precis som han störde jag mig en hel del på alla de artiklar som dök up efter SD:s intåg i riksdagen, om NU måste vi P-R-A-T-A om invandringen! Bräk bräk.

Låt mig bara förtydliga: När man talar om politik och samhällsfrågor så är det viktigt att vi är tydliga med definitioner och vad saker och ting verkligen betyder. Annars blandar vi bara ihop allting och pratar över huvudet på varandra i en enda stor, icke – konstruktiv kakafoni.

.

För det första; vi pratar skitmycket om ”invandring och integration” som man ofta säger, läs bara inlägget jag länkar till ovan för exempel. Eller denna För det andra; Säg inte ”invandring” om det inte är det du menar. En invandrare är enligt en juridisk definition detta: En person som själv är född utomlands eller har minst en förälder som är född utomlands. Så när man säger att vi måste prata om invandrare och invandring, så menar vi olika saker.

För inte menar väl klokt folk som Teodorecu och Neuding och Lundberg att vi måste prata om min pappa, min farmor, min kloke professor från USA, Drottningen, Viktoria, Carl Phillip och Madelene? Inte menar de väl att vi ju verkligen behöver ta tjuren vid hornen och ta ett allvarligt snack om en dialekt, att fira sankt Nicolaus eller Manga serier? Det är ju inte det man menar med det är vad en stor del av invandringen är och ger upphov till enligt den korrekta definitionen av invandring.

.

Vad man menar i alla dessa artiklar är att man måste våga prata om utanförskap och fattigdom och vilka effekter dessa har på människors beteende. För det är ju i regel det som vi snackar om right? Framför allt så vill man ju tala om arbetslöshet, varför folk inte respekterar staten och institutioner som polis och brandkår, varför man väljer kriminalitet, droger, tonårsäktenskap und so weiter. Fattigdom alltså, i nio fall av tio. Fattigdomen gör att vissa, invandrartäta områden har mycket sociala problem, fattigdom gör att vissa människor hatar staten och politikerna och rösta på SD i protest. För inte tror vi på allvar att vissa människor har bråk inkodat i generna? (förutom den där sd killen förstås, han trodde ju faktiskt det) Eller att en kultur per def leder till ökad benägenhet för våld?

Ta en blond kille med helsvenska föräldrar, ta en same, en skåning, en finne, en arab eller en bög och sätt honom i ett fattigt område med en ensamstående alkoholist mamma som säger till honom att han är värdelös så är chansen stor att han blir kriminell. Utanförskap är den absolut viktigaste faktorn till varför problem som arbetslöshet och kriminalitet uppstår. Om vi ska peka på fler faktorer som kanske kan påverka så är ju könet då en ganska tydlig ytterligare faktor. Män = mer testosteron = mer benägenhet till aggressivitet. Kultur kan också ha en viss inverkan, det ska sägas, så där kan man ha något kvar att diskutera.  Men fattigdom är fortfarande en så mycket bättre variabel för att förutsäga vissa beteenden att de andra inte blir lika viktiga.

.

Den här idén om att det blivit ”värre” på senare tid är dock sjukt överskattad. Om vi går tillbaka till 1800 talet och all tid innan dessa så var vi sjukt mycket mer fattiga och således mycket mer laglöshet, superi, misshandel och dålig utbildning. Samma sak om vi går till 20 talet tex än vad vi någonsin har idag. Däremot, så kanske vi har lite andra siffror på guldåldern för Sverige på 50 talet, men det var ett tillstånd som enbart kunde uppnås på grund av omständigheter i omkringliggande länder som inte vi i vårt land rådde över. Så är det påfallande ofta när man vill hänvisa till ”förr i tiden”. Detta ”för i tiden” tenderar att vara inte alls så långt tillbaka.

.

Alltså, Kan vi inte komma överens om det? Alla vi som ska prata? Att vi faktiskt använder de rätta orden för saker och ting och inte skapar en massa egna små definitioner, för då är det svårt att hänga med i vad ni säger. Fattigdom och utanförskap är ett seriöst problem som jag tycker att vissa vänsterdelar har rätt i att vissa högerdelar inte erkänner.

Nu har vi åter kommit till ett läge i historien då Sverige ligger för ett lite svårare läge, inte ens så mycket på grund av vad vi själva gör eller inte gör utan på grund av hur världen runt omkring oss förändras och att vi inte kan ignorera sådana förändringar och deras påverkan på global ekonomi. Visst, säg att det är integrationen i Sverige som är problemet bara för att den har bidragit till att de som är utlandsfödda lite oftare blir just de fattigare och de i utanförskap. Men sorry, om vi skulle göra som vissa i SD vill och gränserna stängdes skulle vi fortfarande ha fattiga människor, de skulle kanske bara vara andra grupper av människor som var i majoritet. (alla med något typ av missbruk, psykiskt problem eller diagnos ligger ju alltid nära till hand där) Så fattigdom och utanförskap som problem behöver diskuteras, i viss mån kopplat till integration, men framförallt i sig själv.

För det är det yttersta problemet och vår stora utmaning att hantera.

Annonser

2 thoughts on “Kurs i Nysvenska: När man säger ”invandringsproblem” så menar man ofta ”fattigdomsproblem”

 1. Om du säger att det inte har blivit värre så får du nog också definiera vad som inte blivit värre. Är det siffrorna som inte förändrats, eller är det det faktiska våldet?
  Aldrig förr har det iaf varit en grej att man ska filma och publicera sina våldshandlingar på nätet så att alla kan se (och njuta?) av det man gjort, det är ett ganska nytt fenomen. Gruppvåldtäkter mot minderåriga är också ett nytt koncept i det Svenska samhället (barn som våldtar barn).
  Det du pratar om var att folk slog varandra på käften och gick hem, idag handlar det om ett mycket mer rått, planerat och brutalt våld, olikt någonting vi någonsin sett. Jag är ganska övertygad om att man inte tog tunga droger på högstadieskolornas toaletter ”back in the day” också, men om du kan motbevisa det så kör på 🙂

  Jag anser mao att det är fel att titta på siffror och statistik, en misshandel är inte samma sak som en annan misshandel, graden av våld och ondska kan variera till det extrema.

  Alla politiker borde tvingas till en månads observation på akuten på MAS, bara så att dom ser hur samhället faktiskt ser ut för väldigt många, det hade nog fått dom att ta frågan lite mer seriöst än idag. För övrigt kommer dom andra partierna undan helt för lindrigt när det handlar om SD.
  SD är resultatet, de andra är orsaken. Orsaken bär alltid en tyngre skuld än resultatet, men ändå fokuserar det i princip ingenting alls på detta.

 2. Att folk ” väljer droger” beror på att det är en naturlig del av mänskligt liv. Att man förknippar kriminalitet med droger har ingenting med verkligheten att göra. Istället för att göra det enda rätta och införa en befolkningsbegränsning, förvränger man verkligheten och påstår att det är som det inte är.

  Genom den rättsliga och politiska korruptionen i Sverige kriminaliserar man oss och dömer oss till social och ekonomisk misär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s