Inga visioner och ingen ideologi för mig tack! Plånboksfrågor is the shit!

En av de saker man pratat ganska mycket om i valet och samtidigt inte är detta med ideologi och visioner. Pratat mycket som att alla tyckare, folk på stan, ungdomar, krönikörer, de tycker att de tär för lite visioner i valet. För lite ideologi. Ofta kommer det upp som att; ”Jag röstar på V för jag tyckte de var de enda med verkliga visioner.” Även skribenterna tycker att det är för lite ideologi och för lite visioner, ”Man borde prata mer om de stora frågorna”. Men politikerna har inte lagt allt för mycket vikt vid detta, vilket alla ovan förstås klagar på.

Jag saknar inte visioner och ideologi ett dugg, jag tycker det är bra att val handlar om plånboksfrågor. OJOJOJ, nu svor jag i kyrkan, men låt mig utveckla.

.

Allt för ofta när folk gnäller om avsaknad av ideologi så och något tex tar upp vänstern eller libertarianer som de med vision så kan de inte svara på vad i dessa visioner som är så fantastiska. Vad vill man med de här visionerna och alla den här ideologin? ”Öppna gränser” ”Ingen ska vara rikare än någon annan, i framtiden kommer alla tjäna lika mycket” ”Ingen ska vara fattig eller hemlös” ”det ska inte finnas någon stat eler några lagar, alla ska sköta sig ändå” osv. Tämligen sällan pratar man om att denna ideologi och dessa visioner förstås är totalt omöjliga att genomföra och inte heller särskilt önskvärda. Vi kan inte i en global värd ha som målsättning att ett land ska ha totalt platt inkomst. Inte heller är det möjligt att inte betala någon skatt alls, då skulle vi åka tillbaka till talibangrottorna, fast med finare taggtrådsstängsel.

.

Vi är relativt överens i Sverige, vi har ett bra koncept, det fungerar. Vi har en skattefinansierad välfärd och vi har ett liberalt demokratiskt styre. Vi har en bra skola som ser till att ungarna kom ur fattistugan och vi har en kyrka skild från staten. Därför handlar valet om ”plånboksfrågor” som de lite nedlåtande kallas, för att grundkonceptet har vi så stor koncensus kring så det som bli kvar att diskutera blir detaljer. Detta diskuteras som om det vore något dåligt, som om det vore bra ifall något parit gick ut och sa, ”nej men vi avskaffar polisen!” eller ”Nej men jag tycker att man ska återinföra fängelse för homosexuella handlingar!” eller om Vänstern på allvar hade förespråkat planekonomi.

Vision och ideologi som man så gärna vill att vi ska prata mer om i valet brukar vara rätt koko förslag när de väl ska redovisas. Om inte annat totala omöjliga utopier. Varför ska vi stå och prata utopier som aldrig kommer hända? Ska vi inte fokusera på att styra landet i konsensus och göra upp om detaljer istället? Varför detta tjat om korkade förslag som aldrig kommer hända i form av ”mer visioner”?

.

För att när blocken väl ska börja prata visioner och ideologi spårar de ofta ur i sina filosofiska/religiösa resonemang. Sorry vänster sidan, vi kan inte ha ett land där alla är jämlika för att alla vill ju egentligen göra sitt bästa och ingen kommer någonsin fuska eller förstöra om vi är tillräckligt snälla mot dem i skolan. Och det kommer inte vara möjligt att fortsätta finansiera alla välfärd helt och hållet med skatt och samtidigt kräva att den ska vara helt fantastisk och du ska kunna få allt du vill ha och samtidigt ha jobb och bostad åt alla. För pengarna räcker inte. Och Sorry högern, det är inte bara möjligt att låta folk få mer av sina egna pengar och se till att kraven står fast och sen kommer alla kunna jobba och ta sig i kragen och ingen kommer behöva sjukvård eller socialbidrag så då kommer alla bara kunna köpa det själva och sen kommer alla företag sköta allting fantastiskt för alla företag är ju så snälla och vi behöver inget fack för ingen arbetsgivare skulle någonsin komma på tanken att utnyttja någon och för det finns ju ingen kultur eller klass som påverkar utan om alla bara för läsa entreprenörsskap i skolan så kommer alla ha jobb.

Det Går Inte. Så varför ska vi låtsas om att det går genom att upphöja vision och ideologi så till skyarna? Just dessa två får oss bara att blunda för den krassa verkligheten. Att människan är en i botten lite egoistisk varelse som inte alltid vill offra sig för andra, som då och då latar sig och fuskar, som går på kortsiktig belöning och stimuli utan att ta hänsyn till sin egen och andras hälsa, som är beroende och färgad av vilken klass, kultur och könsidentitet hon vuxit upp med, som inte alltid vill eller kan göra sitt bästa alla dagar i veckan.

Politik är mycket damage controll för att tygla vårt fortfarande ganska svåra och biologiska inre drifter, en perfekt värld är aldrig möjlig för vi är aldrig perfekta. I Sverige har vi ett bra koncept som fungerar, låt oss hålla oss till de grundvallarna och ett steg i taget i förnuftig förändring ta i tu med det som inte funkar längre. Jag kan gott vara utan några overkliga visioner och utopisk ideologi.

Annonser

One thought on “Inga visioner och ingen ideologi för mig tack! Plånboksfrågor is the shit!

  1. Bara för att du inte delar en ideologis fördelar borde det finnas tillräckligt många länder där ute som genomgått ideologiinspirerade förändringar för att visa att det som en dag ter sig overkligt imorgon kan bli verklighet, oavsett om det handlar om snabba förändringar som på Kuba, eller de lika drastiska men långsammare förändringar som skett hos asiatiska länder som lyfts ur fattigdom till stort välstånd.

    Långsamhet i förändring kan dock vara förrädisk och är nog en av orsakerna till att vi lyckats behålla vårt relativt odramatiska koncensus i Sverige, trots en ständigt fallande relativ rikedom. Om t.ex. hemmafruarna över natten, istället för under två decenniers tid, hade tvingats lämna hemmen för att som förvärvsarbetare kunna bevara hushållens levnadsstandard skulle nog även vi svenskar krävt mer dramatiska ideologiska kast… men innebär verkligen långsamheten i förfallet att en större ideologisk förändring inte kan vara önskvärd?

    Uppkomsten av nyare partier som KD, MP, Ny Demokrati, SD, tyder ju på att en del av väljarkåren inte är främmande för partier som pratar om en mer dramatisk förändring. Även de mindre bland de etablerade partierna har ju ibland lyckats motivera väljare till sina led genom att tydligt våga kommunicera halvdramatiska idéer, som FP angående skolan och invandring (vilka dock tedde sig märkliga från en klassisk liberalideologisk ståndpunkt).

    Det finns nog dock en stor oro hos etablissemanget att ideologi riskerar skrämma bort många väljare som hellre fokuserar på kortsiktigare populistiska värden. Kanske är populismens utbredning där ideologierna ger vika den verkliga förlusten för avsaknaden av ideologisk debatt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s