Strunprat om avhandling från Uppsala

Vad är det med vissa ord som skrämmer livet ur vuxna människor och får dem att bete sig helt oresonabelt?

Seriöst, bara man råkar droppa något i stil med ”genus”, ”feminism” eller som vi ska prata om idag; ”sharia” så får folk tokspel och slutar vara rationella utan får mental chock och går i skyttegravskrig.

I uppsala delvis via Impact projektet har vi en doktorand, Mosa Sayed som gjort en avhandling i ämnet sharia i Sverige. Självklart så är det någon ”jag måste visa hur mycket ateist och anti – islamist jag är” som flippar och kommer mer helt grundlösa anklagelser. Den här gången var det Dilsa Demirbag-Sten som, trots att hon var på disputationen och hörde vad vi andra också har hört om hur avhandlingen är gjord, börjar snacka om ”krypskytte mot grundlag” och att Sayed skulle vilja lagstifta olika för kvinnor och män. Viftandes med ateisternas favorit kort; ”det är inte religioner som har rättigheter det är individer.”

Nå nu är det så här, att det är ingen som krävt några ”friheter”. Sayed har inte sagt något om att ”vi borde införa sharia” det är rent bluff och båg. Han har också sagt uttryckligen att han inte vill ha någon diskriminerande lagstiftning för kvinnor, eller några element i stil med straff för otrohet och liknande. Det har han öppet tagit avstånd från, men det säger inte Dilsa Demirbag-Sten för Sayed är manlig muslim som nämner ordet sharia och därmed är farlig i Dilsa Demirbag-Stens ögon.

Sayeds avhandling handlar om hur man kan döma och tänka i fall som är oklara enligt svensk lagstiftning. Tex.: om ett par går till domstol för att den ena påstår att hon inte fått ut sin hemgift som avtalat. (hemgiften som hon ska vara garanterad enligt sharia – tolkningen i hennes hemland.) Hur ska domstolen då döma? Ska man se det som ett kontraktsbrott? Har kvinnan rätt i att sharia verkligen säger så? Hur dömer man när någon har dubbla medborgarskap och olika lagar gäller i olika länder?

Sayeds uppsatts är praktisk och juridisk, han propagerar inte för mångkultur som Dilsa Demirbag-Sten påstår, han visar på reella förhållanden som finns oavsett om man gillar det eller inte. Sen föreslår han rådgivande lösningar på dessa problem som uppstått. Dilsa Demirbag-Stens artikel är rent förtal mot bra forskning. Jäkligt onödigt!

Mer; Hanna är saklig och bra som vanligt!, annat svar från uppsala från Joel Halldorf, Bra sagt av Axess (om än missförstått kring avhandlingens innehåll.) Louise P omnämner

__________

Update; Hanna älskar; Professorer som vet tio gånger mer än alla andra. Hejja Torbjörn Andersson!

Update 2; Och nu kommer DDS med sin slutreplik, som va, ehhh mogen? Typ; jag har läst fel och det vill jag inte erkänna så jag undviker sakfrågor och istället lipar jag om att ”ni minsann har haft ett rasbiologiskt institut en gång i tiden” och därmed tänker jag inte ta er forskning på allvar! Jaha? Fantastisk debatt-teknik…

Annonser

5 thoughts on “Strunprat om avhandling från Uppsala

 1. Finns det någon på Uppsala Universitet som studerar Sharialagarnas utbredning i Europa? Dess positiva och/eller negativa inflytande?

  • Nu tycker inte jag att forskning ska handla om ”Negativa och positiva inflytanden” utan forskning ska handla om följder och inflytande. Punkt. Värdering hör inte hemma i forskning anser jag. Sen beror det väl på hur man formulerar en sådan forskning, hur vet man i så fall att det är just sharia som är ansvarig för en viss situation? kan det inte lika gärna vara en viss typ av politik eller islamisering? Låter som en svår fråga att svara på genom forskning eftersom olika faktorer spelar in och det kan vara svårt att särskilja en faktor från en annan.
   Forskning om islamisering pågår dock, men vi skulle behöva mer. För att uppväxa struntforskning från FSH som den där rosengårdsrapporten tex…

 2. Fantastiskt upplyftande att Hanna klargör vad allt egentligen handlar om. Själv misstänkte jag att det som vanligt är krig mot musslimerna från den självutnämnde ”demokraten och frihetskämpen” Dilsa Demirbag-Stens sida. Jag önskar man kunde täppa truten på henne!

  • Jag tycker allt att alla säger bra saker ibland och dålig ibland, så gäller också Dilsa Demirbag-Stens, ibland har jag hållit med henne. Men den här gången tog hon ett rejält felsteg.

 3. Jag är en vuxen:)

  Ord som löneskillnader, samhällsklyftor, klass, genus, feminism, solidaritet klingar ”vänster” i folks öron. Man bryr sig inte om vad de betyder längre, eller man vet inte. Folk vill inte höra dem.

  Samhällsklyftorna ökar säger Mona som ett mantra. Jag tycker att en bättre beskrivning skulle vara väggarna i samhällsskikten blir tjockare. Alltså, tex det är inte många som känner någon som är schizofren, pressen intresserar sig inte, politikerna ser inte den gruppen som väljare så de talar inte till dem eller anhöriga, de har inga språkrör som når ut. De är dom andra, och inte vi.
  Så att de lever under 30 tals förhållanden efter psykiatrireformens usla tillämpning når oss inte. Murarna är inte transparenta och för höga.

  Detta gäller också.
  Narkotikaberoende
  Brottslingar
  Prostituerade
  Långtidssjuka
  O.s.v

  Genus
  Män vet oftast inte hur det ser ut ur genusperspektiv. Jag brukar säga att män har ett stor golfhandikapp, men vet inte om det. Kvinnor har inget golfhandikapp men vet det.

  Shariadomstolarna i Gaza brukar jag ta upp när sharia bara betyder en sak i folks öron: avrättningar och avhuggna händer. Tillämpningen av sharialagarna ser olika ut, men folk vet inte det, så de får reptilhjärna när de hör ordet.

  Det är tidningar, TV och folks dumhet som gör världen svartvit. En svartvit värld är lättare att döma.

  …och vi ateister har också gradienter:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s