Osympatisk vänster; Borgare är onda, sjukförsäkringsreformen är ond, höginkomstagare bara latar sig

Alltså, främlingsfientlighet, rasism, nationalsocialism, och dylika otrevliga ideologier har verkligen en särskild hat – plats i mitt hjärta. Men vissa vänster  – skribenter uttalar sig ju så man känner sig beredd att nästan ompröva den åsikten.

Idag i City, för oss som läser den och bor i sthlm, skriver Aase Berg en krönika. Den är något av det värsta jag läst på mycket länge. Texten i sig är på temat; ”Regeringen är blodsugande sadister som reformerar sjukförsäkringen” som så stora delar av oppositionen numera håller sig till. (DEt går inte att länka til enskilda inlägg, men den kan läsas i sin helhet på citys hemsida, nuvarande nummer, sidan 15. )

.

För det första vill jag bara lägga in en kommentar om sjukförsäkringsreformen i sig. Jag tycker att den är rätt väg, men jag förstår också kritiken mot det praktiska. Det är otroligt viktigt att regeringen säkrar utbetalningarna och tajmar bra nu när så många personer ska byta runt inne i systemet. För en månad med uteblivna pengar kan vara väldigt mycket om man inte har sparat kapital och inte har ett socialt skyddsnät. Och ingen ska behöva gå hungrig eller oförmögen att betala hyra, det tycker jag är självklart. Så reformen är bra, men den kan vara lite för hastigt påkommen, och den kan vara lite för hastigt genomförd. En så stor reform måste alltid prövas ordentligt och kanske genomföras i delar och inte ”allt på en gång” så att ingen riskerar att hamna mellan stolarna och stå utan några resurser.

.

Med det sagt, så vill jag återgå till debattörer som Aase och deras argument. Jag förstår faktiskt inte hur man kan vara så dödsäker på sin sak när man säger att ALLA som är sjukskrivna och förtidspensionerade VERKLIGEN ÄR så JÄTTESJUKA att de ALDRIG mer kan jobba med NÅGOT i hela sitt LIV. Att Sverige har så otroligt hög andel förtidspensionerade och sjukskrivna jämfört med andra länder, samt det lila faktum att andelen sjukskrivna och förtidspensionerade varierar väldigt mycket med politiska beslut och incitament, det är en REN slump. Det finns inga som helst anledningar att tro att någon överhuvudtaget fuskar, utnyttjar systemet, eller kanske faktiskt inte är så illa ute att de aldrig kan jobba mer. Bara hemska borgare påstår något sådant.

Kom igen! Hur kan man debattera så?? Självklart finns det folk som fuskar, precis som att det finns folk som ljuger, snor och utnyttjar andra. Jag säger inte att de är i majoritet, jag bara säger att de finns, och att det är löjligt att påstå annat. Jag har själv sätt otaliga exempel under min uppväxt ute på landet med ”sjukskrivna” personer, som nog tycker det är ganska skönt att få de där pengarna och inte behöva göra mer sen. Som sagt, det handlar inte om att skuldbelägga, det handlar om att vara ärlig med verkligheten. Ingen affär skulle låta bli kassapersonal och ingångar, bara ha dörrarna öppna och ställa en låda på en bänk med lappen ”pengar tack” och bara räkna kalt med att ingen ska sno eller betala för lite.

.

Sedan finns det en massa fall i gråzonen, som är svåra, med folk som säker mår dåligt och känner sig sjuka, men som faktiskt inte ska behöva förtidspensioneras, utan kan komma tillbaka för eller senare. Den förra regeringen inrättade en vana att förtidspensionera folk efter en viss tid, på ren rutin, utan ordentlig utvärdering. Särskilt svårt är detta vid psykisk sjukdom, jag har själv varit där, och jag vet att man kan må dåligt tro mig. Jag är ingen sån där ”alla kan rycka up sig och le och vara glad” borgare som vänstern utmålar. Jag vet hur man kan känna sig när allt är svart, men jag tror också på människan och hennes potential. Jag tror på att inte överge någon ut i ett utanförskap utan att pusha pusha pusha, personer att ta sig tillbaka till livet och ta kontroll. Jag kan, många av mina vänner kunde, jag tror att det finns fler där ute som också kan med rätt stöd. Särskilt viktigt, är min erfarenhet är det vid psykiska problem att det finns folk och omgivning som inte ger efter, utan som anstränger sig och hjälper dig och gör allt man kan för att väcka livslusten igen. Man kan göra olika saker! Även om man nu inte kan jobba mer än halvtid, eller kanske inte alls, så finns det annat som kan göra livet ljusare, man kan plugga, man kan jobba ideellt… jag bara tror inte att ALLA som är sjukskrivna är så sjuka att de inte kan göra något alls.

Jag vill inte betala skatt för att försörja någon helt, resten av dens liv, om jag inte är säker på att den personen VERKLIGEN inte kan jobba mer. Därför tycker jag att det ska finnas bättre personlig utredning, bättre rehabiliterings program, bättre terapi, för att göra ALLT för att få tillbaka folk i arbetslivet, istället för att bara ge dem förtidspensions – stämpeln.  Men som sagt, jag tycker också det är viktigt att systemet fungerar och att man kan få arbetslöshetsersättning, social bidrag, eller liknande under tiden man söker jobb, och att man får sjukersättning när man är sjuk, för ingen ska behöva stå och inte ha någon inkomst alls.

Men detta går helt vissa debattörer förbi. Alla är sjuka, alla ska få pengar, ingen ska ens våga ifrågasätta en enda del av systemet för då är man OND. Det är så polariserande så jag bara orkar inte. Och elallergi ska man också få pengar för. För man ÄR faktiskt elallergisk. Även om ingen ännu någonsin kan visa några vetenskapliga bevis (klara blindtest) för att elallergi existerar. Det är ELAKT att ifrågasätta det, även om man inte har några bevis.

.

Det här är ju en jobbig diskussion i sig, men för den som läser Aases krönika så blir det bara bättre. Sen går hon nämligen in och förklarar att ”De enda jag är säker på verkligen jobbar hårt är de som jobbar med människor” (undersköterskor, dagispersonal och dyl. ) Politiker, akademiker, folk på bank, Vd:s, de bara ”leker jobb” enligt Aase, de ”spelar monopol” på dagarna.

Och det är ungefär här jag blir riktigt förbannad. Hur kan det vara ok för Aase att påstå att ingen annan än sjuksköterskor ”jobbar på riktigt” att alla höginkomsttagare, de bara ”leker jobb”. Skulle det vara ok om jag som höger – debattör påstod att låginkomsttagare var korkade och lata? Tror inte det va? Och nu tycker jag VERKLIGEN inte att de är det, jag bara säger hypotetiskt. Det skulle aldrig gå, då skulle jag vara en elak borgarkärring. Däremot är det ok för en vänsterdebattör att påstå att en majoritet av Sveriges arbetande befolkning bara ”leker jobb” och ”spelar monopol” på dagarna. Det är föraktfullt, det är osympatiskt och det är så inte ok.

Jag, min man, många av mina vänner, vi jobbar arslet av oss för att få de jobb vi får. Vi har pluggat i år ut och år in, ansträngt oss till det yttersta för att få de där betygen, vi kämpar och sliter och måste verkligen förtjäna våra positioner som läkare, akademiker, banktjänstemän, jurister. Men enligt Aase ”leker vi bara jobb”. Det här är systematiskt för delar av vänstern, att påstå att höginkomsttagare bara sitter och latar sig hela dagarna och lekar med arbetarnas pengar. Det har aldrig fallit dem in att fundera över att det faktiskt kan vara ett väldigt svårt och ansvarskrävande arbete att tex. vara Vd, att det finns en anledning till att folk i finansbranchen jobbar elva, tolv timmar per dag med svåra kalkyler och högt ansvar. Ungefär som när Aftonbladet ”Avslöjade” att det inte finns några ”arbetare” i Moderaterna. De flesta var Vd och egenföretagare, för såna arbetar alltså inte. Egenföretagare bara sitter på rumpan hela dagarna. Det är inte så att det faktiskt finns en skillnad i ansvar och svårighetsgrad på olika jobb, och att det faktiskt motiverar olika lön? Undrar om vissa ens övervägt det faktumet…

Och LO skriver debatt artikel om att det är fruktansvärt att det lönar sig att jobba. Att de som har höga, svåra yrken tjänar mer pengar. Hemska tanke, så kan vi inte ha det! Eller killen i debatt i SVT för någon månad sen (som jag inte minns namnet på med som var något representant för vänsterpartiet) som förfasade sig över att Vissa tjänar pengar så de kan köpa sig en femma i innerstan” Ja, det är ju helt hemskt det också. Ingen borde få köpa stora lägenheter. Staten borde bygga en massa tvåor och ettor och sortera in folk i dem efter planekonomiska modeller.

Jag bor i innerstan, jag håller på att uppfylla min dröm att bli akademiker, jag är varken överklass eller rik, jag är uppvuxen i en familj utan större inkomster eller något ”häftigt” nätverk. Men jag kommer ifrån en familj med mycket kärlek, mycket entreprenörskap och en attityd av att Du kan! Du klarar av det du vill! Och fånigt som det må låta så har det bidragit till att jag alltid klarat mig själv, jag tjänar mina egna pengar och jag förtjänar faktiskt mitt jobb och min fina stora lägenhet i innerstan. Suck it.

.

För lite vidare läsning kring Sjukförsäkringen; Dn ledare, om hyckleriet i debatten, ett exempel på när det kan bli praktiska problem. Svd ledare, problematiskt om förtidspensionering svd.

Annonser

3 thoughts on “Osympatisk vänster; Borgare är onda, sjukförsäkringsreformen är ond, höginkomstagare bara latar sig

  1. Jag förstår hur du tänker, men kritiken mot kapitalismen är inte att vissa tjänar mer pengar dvs får det bättre, utan att den förutsätter att vissa ska ha det sämre. Även om alla kom från kärleksfulla familjer med bra attityd till livet skulle alla inte kunna få likvärdig livskvalite om pengar är en faktor. Det är den systematiska nedtryckningen av folk, som inte är som du, som blir lidande.

    • Nej, och så har jag också förståelse för den kritiken också. Alla system har ju brister och problem och man ska inte hymla med dem heller. Vad gäller det kapitalistiska systemet så finns det uppenbara problem när det tex ska överföras globalt och den typen av diskussion förstår jag helt.

      Men i just det här inlägget så handlar det inte om det så mycket som jag blir irriterad på att vissa debattörer tar på sig rätten att generalisera och uttala sig väldigt respektlöst kring en hel grupp. Och det är det jag blir arg på, oavsett vilken grupp det gäller är det inte ok att vräka ur sig fördomar så där tycker jag.

      • Men det är alltid okej att anfalla de som är mäktigare än en själv. Det säger iallafall de svenska normerna som även är världens bästa normer :). Men du får inte glömma att vänstern glänser inom dessa diskussioner då de har en ung och lite underlig självbild om sig själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s