Bondebloggen; Djur och djuravel

Vi har medvetet i vår familj valt att inte ha så mycket renrasiga djur. Framför allt vad gäller sällskapsdjuren då. Det har två orsaker, dels för att vi inte orkar spring på utställningar med våra djur vilket man behöver för att få dem bedömda och lämpliga för avel. (det finns en jäkla massa jobbiga människor i utställningskretsar ska ni veta…) Men också som en ren protest mot den unkna rasbiologi som härjar fritt inom framför allt katt och hund världen.

.

Mina föräldrar är i grund och botten som sagt agronomer, men framför allt pappa har också forskat mycket i specifikt genetik. Vi har alltså rätt bra koll på det här med gener i vår familj, därför har vi alltid stört oss lite extra på hela rashysterin. Genetiken säger nämligen som så; att när man korsar två helt olika individer så uppstår en stor blandning gener, vilket i sin tur plockar ut de bästa av dessa gener och ger upphov till friska individer. Effekten omnämns som heterosis-effekten.

Inavel i en grupp individer ger däremot upphov till en så kallad grund genpool. När två individer med mycket lika gener fortplantar sig så blir det ingen stor blandning. I stället är risken stor att vissa ärftliga sjukdomar som vanligtvis är ovanliga uppstår. (Detta eftersom dessa sjukdomar ofta inte bryter ut om man inte får dem i dubbel uppsättning, dvs från båda mamma och pappa) Inavel är således väldigt farligt för en grupp eftersom det grundar genpoolen och riskerar att förorsaka en mängd sjukdomar som bryter ut samtidigt efter ett visst antal generationer.

.

Dessa grundläggande biologiska faktum kringgår man helt i djuraveln. Istället har man satsat hårt på att avla fram raser, och dessa raser ska sedan hållas helt åtskilda och helt för sig själva. Både inom hund och katt aveln försegår en riktig hetsjakt på oss som inte gillar ras idén. Om inte din hund/katt är renrasig och har ett bevis på detta så blir den inte registrerad för avel. Den kan inte ställas ut och inte bedömas. Lyssna bara på det här stycket i en hundbok; (utgiven 2005, av Lindholm och Barvefjord)

”Ska vi alls nämna blandrashundar i den här boken? Det är ju inte för att du tänker köpa en blandras som du lånat den här boken, eller hur?” Och så förklarar de att blandraser uppstår på två sätt. Genom en planerad parning av två olika raser eller genom en tjuvparning (alltså hundarna sätter på varandra utan att husse och matte vet något) Hon förklarar att den sista är ju beklaglig men sånt händer, men det första; ”Blandrasparningar görs uteslutande av personer som vill tjäna pengar, de ska du sky som pesten”

.

Wtf liksom, för de som föder upp rashundar, de vill inte tjäna pengar? Varför ger de inte bort sina valpar då? Nej, värsta sortens rasbiologi det är vad det är. Man brukar försvara det med att ”Men en blandras vet man ju inte helt hur den kommer att bli…” Nej, man vet aldrig hur en hund kommer att bli, de är också personligheter. Men en sak vet man i alla fall hur en blandras blir, nämligen frisk. I dagens otroligt inavlade raser härjar medfödda sjukdomar. Man har fokuserat på utseende och vissa egenskaper (som jaktinstinkt) och därigenom struntat i att man låter syskon para sig med varandra ibland. Flera raser har problem med ryggen för att de är så avlånga (som taxar) andra har problem med sin andning på grund av sin hoptryckta nos (bulldog) I Storbritannien finns tex flera tusen individer av en viss ras. Dock är denna ras så inavlad att alla dessa individer rent genetiskt (alltså hur olika de är) inte ens uppgår till hundra unika individer.

english-bulldog

Frisk hund?

P6230215

Frisk hund!


Vi har alltid medvetet korsar våra hundar och katter över rasgränser och vi har ett hus fullt av väldigt friska och härliga individer. Jag har norsk skogskatt som jag föder upp, men medvetet så korsar jag mina renrasiga honor med bondhankatter som kommer från skogen och granngårdarna för att få en blandis. Ger mycket friskare ungar. Våra hundar har vi själva tagit fram, mina föräldrar skräddarsydde en valp när de flyttade ihop för över tjugo år sedan nu och det är denna individ (Ida hette hon) som alla våra hundar idag är efter i flera led. Vi använder borde colie, springer spaniel och golden retriver mest men har också korsat in jämthund, labrador och flatcoate. Vi säljer valpar och kattungar och kan förståss inte ta så mycket betalt för dem, eftersom de inte är renrasiga. Så man kan undra vem det är som vill tjäna pengar egentligen.

.

Nu har mamma köpt en ny hund, som dock är renrasig eftersom hon vill prova på en ny typ av hund. (liten!) Men även här gjorde vi det bästa vi kunde för att hitta en så unik individ som möjligt, så mamma flög utomlands för att skaffa Mika, just så att hon inte skulle ha allt för mycket gemensamt med de individer av samma ras här i Sverige.

.

Hund och kattavel är på många sätt så fånigt, liksom så mycket annat med vår syn på djuren. Vi använder djuren för att manifestera vår kultur och våra anspråk på att kontrollera och reglera. Man ska akta sig för att romantisera djuren och naturen och återfalla i resonemang av ”naturligt” men här är det frestande. Det viktiga är inte att hundar ska ha ett specifikt, fult utseende, utan det viktiga är förståss att vi låter dem vara djur! Så som de är skapta för att vara.

Jag är en stor hatare av div fjantig disney film med pratande djur som har parfym och snygga kläder. Ett riktigt djur äter bajs! Ungefär. Djur ska inte ha en massa täcken och smycken och skor och annat tjafs, djur ska kunna kommunicera med varandra så som de gör naturligt. Viljan att förvandla ofta vilda rovdjur till något gulligt, mysigt och väldoftande är för mig ganska motbjudande. Djur är vad de är och kan man inte tåla det kan man köpa ett gosedjur.

BevHillsChihuahua-734755

Inte typiskt hundar…

P6240250

Typiskt hundar!


Det finns tex hundraser som inte kan para sig på vanligt sätt eftersom deras ben är för korta. De behöver alltså människor med en liten pall som hjälper dem om det ska bli något knulla av. Om inte det är sjukt så vet jag inte vad. Detta innebär ju alltså att om vi människor försvann, så skulle dessa hundar dö ut eftersom de inte når upp att para sig.

Som om det är mer synd om hästen som inte får ha täcke på sig. (Vilket i har fått påpekat för vår gård flera gånger, att vi är dumma som har hästarna ute dygnet runt stora delar av året utan endaste täcke) Och inte att det är synd om den häst som pälsas på och får stå i ett tråkigt stall jämnt när det ju är djur som är gjorda för att springa fritt och röra sig mycket. Sånt skitsnack gör mig riktigt irriterad.

Vad jag vill uppmärksamma är ett synsätt som återkommer, att naturen ska konserveras och bevaras exakt som den är nu. Det slår igenom i flera frågor men en av dem är rasfrågan. Nu är alla hundraser perfekta. Nu är de precis som det är meningen att de ska vara. Alla hundraser har ju uppkommit genom ett avelsarbete då man korsat olika raser och individer för att plocka fram något nytt. Detta är ju inte något som plötsligt upphör.Hörrni, nu när vi har en ras, nu är den KLAR nu får vi aldrig mer påverka den utifrån, nu ska den vara exakt så här.” Så fungerar det föståss inte. Naturen är i ständig förändring, vi kan inte fixera alla raser och alla arter som de ser ut just nu och säga att ingenting får ändras. Då hade vi ju aldrig kommit ur dinosaurietiden om det funkat så.

Inte för att det inte är så att människan orsakat ett större bortfall av djurarter än vad som är naturligt, jag tycker vi måste göra vårt bästa för att bevara de arter som hotas av utrotning på grund av oss. Men i vissa fall måste synen nyanseras. Vi kan inte fortsätta med en så strikt rassyn på våra husdjur, vi måste blanda dem mer, för deras egen skull.

Annonser

One thought on “Bondebloggen; Djur och djuravel

  1. Nja, renrasighet behöver inte ha något med hälsosamhet eller ej att göra. T.ex. så har man låtit utställningschäfrar fått så deformerade höfter att militär och polis numera föder upp egna schäfrar. Och alltså har vi två olika sorters schäfrar – en för utställningar och en som militär, polis och allmogen uppskattar.

    Eller varför inte korsa fårhund med någon annan hund? Då så får du inga fårhundar längre, då en riktig fårhund har fått själva dödandet bortavlat ur jaktinstinkten. Den fårhund som ens skojnafsat i ett får har helt enkelt eliminerats.

    Du vill inte heller korsa en häst med en zebra; för zebror är nämligen omöjliga att rida – de har inga ledare och köper alltså inte att den som sitter på dom skulle vara ställföreträdande ledarsto. En korsning mellan zebra och häst torde vara en förvirrad varelse. En korsning som bara skulle vara snäppet bättre är den mellan en quarter horse och en akhal-teke. Men resultatet kommer förmodligen aldrig att vara både och.

    Min poäng är inte att rastänkandet skulle vara ovetenskapligt i sig, utan att implementeringen av det *kan* vara oetiskt. Man får inte heller glömma bort att vi människor har stora pannlober och behärskar teknologi – dvs vi kan fatta hyfsat fria val och kan byta kläder efter miljön. Dessutom så är vi en långlivad art, så det är betydligt meningsfullare att ha avelsprogram för växter och djur än för andra människor; som lämpligast hålles i fångenskap då. Och slaveri är i det långa loppet en inte speciellt lönsam ekonomisk modell. Vem orkar vänta en 15-20 år på att se om försöket att avla fram stabila grovarbetare lyckades när man helt enkelt kan anställa vem man vill på en fri marknad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s