Både Israel och Aftonbladet gör bort sig, inget helt nytt under solen alltså

Få har väl kunnat undgå allt rabalder kring Aftonbladets publicering av en artikel om påstådd organstöld av den Israeliska regeringen? All media och alla tyckare verkar ha flippat totalt på frågan. Titta bara på Newsmill som ett exempel, herreminjösses…

Så här är det; Aftonbladet är en tidning, att de är ganska så rödstrumpiga av sig har väl inte undgått någon, de skriver inte alla sina grejer själva utan de tar in utomstående artiklar från frilands skribenter också. De tog in en artikel som handlade om ”mystiska” omständigheter kring döda palestinier. En pojke som blivit dödad påstods ha ett sår, som efter en obduktion. Varför obducera om dödsorsaken är klar? Var frågan, alltså indirekt, har de plockat ut hans organ? Det borde ju vara en enkel sak tycker man att kolla upp, en palestinsk läkare får väl göra en kontroll och se om organen är kvar.

Det var en ganska dålig och ganska spekulativ artikel. Det blir lite jobbigare om man tar i beakande att judar ofta anklagades för sådant som att ta organ och blod från kristna att använda i sina ”ritualer” i det antisemitiska europa. (Att anklaga judar för att stjäla kroppsdelar är väldigt 1400 altenativt 40 tal och du frågar mig.)Men samtidigt är Israel inte synonymt med judar. Israel är ett land där det bor övervägande judar i Israel men alla judar bor inte i Israel och Israel är inte alla judar.

Man kan rikta väldigt mycket kritik mot Israels politik, särskilt den nuvarande regeringens agerande. De har uppträtt väldigt ruttet i många frågor så som utbyggnad av bosättningar vilka världssamfundet säger är otillåtna, samt användandet av vit fosfor i områden med civila. Men den här artikeln handlar inte om det, och bara för att den officiella politiken i Israel är tvivelaktig på många punkter betyder inte att vad som helst är sant. Bra argument och fakta är fortfarande viktigare i journalistisk än ideologier.

Fördömanden från Israeliskt håll är starka, väldigt mycket arga uttalanden från div ministrar, men inget officiellt krav på en ursäkt, vilket man kan se som att frågan mer eller mindre är färdigdiskuterad från officiellt håll. Svenska regeringen bad inte om ursäkt, och det va bra. Svenska regeringen ska inte be om ursäkt för vad en tidning skriver, vi har yttrandefrihet och pressfrihet i Sverige och så ska det förbli. Likt Muhammadkarikatyrerna var detta lite dumt, lite osmakligt, men inte förbjudet.

Det stora problemet är som vanligt inte en artikel, det är de stora problemen med Israels politik, och med antisemitismen som fortfarnade pyr under ytan i Europa, både bland vänstern och högern. Och som vanligt med alla idioter som skriker högt, död åt judarna eller död åt arberna, bara att välja en av dem. Gå in på newsmill och läs kommentarerna bara. Fördommarna flödar. Känns ju inte heller lagom fräscht.

Kan vi lämna den här grejen nu? Kan vi försöka diskutera mellanöstern frågan eller fördomar istället?

Massa mer om frågan; Bildts blogg, Aftonbladet skriver mer, smart sagt av svenskan ,

Annonser

En tanke på “Både Israel och Aftonbladet gör bort sig, inget helt nytt under solen alltså

  1. Jag uppfattade inte Aftonbladets artikel som speciellt skandalös eller dålig. Som jag uppfattade det ville författaren berätta en historia och få till en debatt. Om det verkligen är sant kan ingen riktigt veta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s