Feminismens utmaningar, del I, sexualitet

Till och början med..

pinup_girl_5


Anledningen till att jag tycker man behöver en diskussion om synen på sex inom den feministiska rörelsen är att den ofta går över i moralism och i sig grundade patriarkala föreställningar om kvinnlig sexualitet. Det är nämligen gamla idéer om att kvinnor inte tycker om sex så som män gör som ger upphov till den typ av moralism som vill inskränka sexuell frihet och förklara kvinnlig sexualitet men även sexualiten i större bemärkelse så som något orent och kulturellt smutsigt. Denna finns självklart både i konservativa kretsar och i de feministiska. Både till höger och vänster. Men eftersom jag känner att feminismen är delvis ”min rörelse” så vill jag fokusera på förekomsten där.

:

För mig är det viktigt med två avvägningar när det gäller sexualpolitik. Den om individens frihet och förmåga att fatta egna beslut, och den om empati och omtanke inför de som utsätter sig själva, och blir utsatta av andra för övergrepp och destruktiva beteenden. Jag vill börja att fokusera på den första. (fortsätt nedan för rafflande spännande fortsättning! Vem vet, kanske blir det snusk?? )

Glamourmodeller, striptease och fördömanden..

Som frilansmodell har jag i mina dagar rört mig mycket i det som man skulle kunna kalla (med ett väldigt snällt ord) för frilans – modell branschen. Det är alla vi modeller som inte är tillräckligt långa, smala och snygga för att få vara med i de stora agenturerna. Vi får klara oss själva och lajta runt på egen hand med det vi tycker är kul. För det är vad det är för många, ett intresse snarare än ett jobb. Och många är skitduktiga på vad de gör, inget snack om saken. Besök sidor som Modellbilder.se, det tjejer och killar som finns där kan inte kallas för modeller i den bemärkelsen att man jobbar med det, tjänar massa pengar, drar koks och får vara med i H&M katalogen.

Snarare är det ett seriöst intresse för modellande som aktivitet som ibland även leder till lite betalda jobb här och där. Att delvis eller helt röra sig i glamour branschen är väldigt vanligt bland den typen av modeller. (De stora agenturerna skyr en som pesten förståss om man vikt ut sig. Det betraktas fortfarande där som, smutsigt) Det är kanske en runda i slitz här och ett värdinnejobb (specialfälgar med bilar och bikinis som det står företags – loggor på) där.

Jag är väl personligen inte förtjust i glamour branschen och genren som sådan vilket jag har ett långt tidigare inlägg om HÄR

Men, det är inte det viktiga i sammanhanget, det viktiga är att jag träffat många av de tjejer (inte så många killar tyvärr eftersom jag tror att de finns i lite andra sammanhang) som viker ut sig, fotar mycket naket, åker på barturné med Moore och gör strippshower. Och kan jag ärligt säga att jag tror att de helt själva valt att göra vad de gör och att de tycker om det och tycker att det är kul? Ja. Det kan jag.

:

Från feministiskt och annat håll (läs ny – konservativa, Ebba von Sydow duktiga flickor, tex Comso…) brukar kritiken mot de tjejer som blir glamour modeller och gör lite bar – shower och lite stripp att de står för felaktiga kvinnoideal.

Och visst kan man diskutera detta med att den kvinnliga kroppen ska vara offentlig och finnas för mannen osv. Men om nu dessa tjejer och kvinnor till visst del är påverkade av ideal så är de inte den enda som är det. På vilket sätt är en slitz modell mer påverkad av konstruerade könsroller än tjejen som läser cosmo, förstör sina fötter i obekväma skor bara för att de är inne, vaxar benen och drömmer mest av allt i hela världen om att få ha ett perfekt gullisnuttigt bröllop? Det finns många olika sociala ideal, och vi går alla på dem i någon mån, eftersom vi alla ingår i det här samhället.

Är något av de idealen bättre eller sämre än något annat? Egentligen? Är vi sämre personer bara för att vi faller för samhälls ideal? Knappast, vi är bara människor. En bra diskussion om varför vi gör vad vi gör, vad vi lägger pengar och energi på, egentligen, vilka värden vi förmedlar är alltid bra. Men det betyder inte att vi inte samtidigt kommer fortsätta leva våra liv och bli påverkade av vårt samhälle. Något annat vore konstigt, och ganska onaturligt. Tänk kritsikt, men fördöm inte någon för snabbt för vi är alla lika goda kålsupare när det kommer till kritan.

Stripp i Sverige är fortfarande ganska smutsigt. Det är liksom bara precis under att vara hora. En strippklubb i Sverige är ungefär som en porrklubb, det är inga större gråzoner däremellan. Därför anser jag att både den tysta majoriteten och delar av det feministiska etablissemanget tenderar att se nedvärderande på de tjejer som strippar och viker ut sig. Som att det de gör är smutsigare och mer fel än att jobba i dagvården eller i kassan på ICA. Att vara blond strippa med silikonbröst gör på något sätt att man i mångas ögon inte är förmögen att fatta egna beslut, trots en uppnådd myndighet, och att man automatiskt är ett offer.

För inte är vi väl konsekventa med det här? Är det lika hemskt att vara en manlig strippa som en kvinnlig? Skulle en man få sparken för sitt jobb som väder reporter för att han har synts i slitz? Och här är ett anat väldigt intressant exempel:

The Core är en alternativ agentur. Det vill säga, de har modeller, fotografer och stylister som är specialiserade på alternativa stilar som goth, punk, latex osv. Det är en av mina favisar, jag känner mycket folk som finns där och tycker att det är jätte bra och proffsiga typer allihopa. Och sen är jag ju ”alternativ” i hjärtat också och gillar mycket av de stilar man hittar där. Vad jag tycker var intressant var dock detta; De har en avdelning för Preformance, alltså uppträdanden. Där kan man hitta sådant som eld – shower och sångare, men kanske vanligast är de som är ”burlesq”. Vilket betyder flera saker (men man kan räkna med att det kommer vara korsetter) men bland annat betyder det stripp. Det finns bilder och video klipp på strippshower som deras artister gör. (Min personliga favorit är den med Tara Mi Sioux, eftersom jag ääälskar True blood…)

Personligen gillar jag det här skarpt, jag kunde dock inte låta bli att reflektera över hur vi reagerar på den här typen av uppträdanden, vem tycker att deras lite coola, retro, glamorösa föreställningar inte är obekväma på samma sätt som vi dömer en klassisk glamour modell, säg Amina? När stripp sker i ett sammanhang med snygga kläder, historiska referenser, tjugotal och korsetter, alternativ brudar, då är det lite roligt och häftigt. (The core hade uppträdanden som annonserades i Svd) Men när en typisk svensk glamourmodell strippar lite i en poliskostym på en bar då är det knappast så att någon vill annonsera om det i en tidning. Då tycker vi att det är fult och lite snuskigt. Då haglar fördömanden från både feminister och moderater.

.

Varför får vissa alltid bära det svarta fårets roll? Varför är vissa saker alltid lite fulare än andra? Varför dömer vi ut vissa så mycket hårdare?

Porrbranschen

Det har hörts en del röster om att offentliga myndigheter och liknande ska boka hotell som är garanterat porrfria. Som en del av jämställdhets policyn då… Porr är för mig ett steg längre bort, men det finns fortfarande inget substantiellt bakom en princip ställning emot bara genom att använda argumentet att det är ofeministiskt. Kan man kolla på porr och vara feminist samtidigt? Självklart, att kvinnor inte skulle gilla porr lika mycket som killarna är bara ytterligare gamla unkna värderingar av duktiga flickor som håller på sig och blir blyga om man säger order ”kuk”.

.

Jag är inte så naiv att jag inte vet att delar av porrbranschen är dirty business, för det är det självklart. Mycket droger och skit där. Men det finns också bra porr, gjorda av amatörer just för att de gillar det. De gillar att spela in sig själva och de gillar att lägga ut det. Tjejer kan faktiskt själva gilla att göra porr och tjejer kan gilla att titta på det. Porr industrin behöver ses över men man kan inte heller här bara fördöma rakt av på princip bara för att det är så ”feminismen är”.

.

Feminismen är vad vi gör den till, så enkelt är det. Och jag anser bestämt att en kvinna har lika stor rätt till sin kropp som en man. Alltid, det står varje individ fritt att själv välja vad man vill göra med sin kropp, även om detta innefattar sådant som utvik, stripp och porr. Att i feminismens namn hävda att vissa kvinnor är sämre än andra för att de håller sig med smutsiga intressen och jobb känns inte särskilt solidariskt. Det är gammal moralism i nya kläder där man utgår från att kvinnan inte är kapabel att fatta egna beslut kring vad hon gör med sin sexualitet. Vilket jag inte ställer upp på, man har lika stor rätt att bli tagen på allvar även om man viker ut sig, man kan kämpa för feministiska frågor och samtidigt spela in porrfilm. Vi kommer ingen vart med att fördöma vissa kvinnor för att de inte står för en kvinnobild som vi gillar.

Det finns olika sorters kvinnlighet, precis som att det finns olika sorters manlighet. Och det är det hela den feministiska kampen handlar om för mig. Rätten till sin egen kvinnlighet utan fördömanden från någon som inte tycker att vi lever rätt liv… Rätten att vara en individ och inte ett kön.

.

Prostitution…

Men, jag är inte nödvändigtvis, trots detta, för prostitution. Varför det är så har att göra med mitt andra fokus. Vissa liberaler menar att allt ska legaliseras, för att det ska vara allas fria val att göra allting (prostituera sig, knarka..) och att staten inte ska lägga sig i och fördöma något. Jag är inte för en legalisering av knark. Om man är det så räknar man med något som inte finns någonstans i verkligheten, nämligen en perfekt människa.

En perfekt människa kan kontrollera exakt hur mycket amfetamin han tar. Den perfekta människan aktar sig så att det inte blir för mycket, tar inte knark i närheten av barnen och tar hand om sin hälsa. Men de flesta är inte så perfekta. De flesta kan inte kontrollera sig själva. De tar för mycket, och det drabbar deras barn, det drabbar deras andra anhöriga, det drabbar hela samhället då de sätter sig i en bil påverkade och kör ihjäl någon. Man kan inte lämna en knarkare och dennes oskyldiga barn och säga; det här få du hantera själv, so long. Det är oempatiskt. Vi reglerar saker som är farliga för att vi bryr oss, inte för att vara elaka.

.

Vad är likheten med prostitution? Jo för att sex liksom mycket annat är ett starkt vapen. Det är känsligt. På rätt sätt, med rätt person är det underbart och fantastiskt och förgyller livet. Men det kan också användas för att skada, kränka, förstöra. Att bli våldtagen är för väldigt många värre än att bara bli utsatta för motsvarande fysisk smärta. Vår sexualitet är så känslig, vi måste akta på oss så vi inte använder den helt okontrollerat, det kan skada oss, inte bara i övergrepp och en känsla av att vara utnyttjad, utan också genom könssjukdomar, oönskad graviditet osv.

Jag har sett många exempel ur verkligheten på unga som mår skit och använder sex som självskada.

Vi kan tatuera oss, pierca oss och på alla möjliga sätt modelera och omforma vår kropp. Det är något allmänmänskligt och något jag tycker alla har rätt att göra som de vill. Men vissa personer som mår bajsdåligt tar det ett steg längre. De börjar skära sig själva, skada sig för att medvetet tillfoga smärta. Man blir självdestruktiv. Man hatar sig själv och vill att man själv ska lida.

På samma sätt har jag fått exempel på unga flickor som ofta blivit utnyttjade sexuellt och fått ett stört beteende kring sex. Man låter sig bli utnyttjad för att man tycker inte att man förtjänar något bättre. Det kan också handla om att man använder sex som ett sätt att få bekräftelse för att hela självbilden är så uppfuckad.

Jag anser inte att vi ska utgå från de mest extrema fallen, men jag anser att vi måste ta hänsyn till dem. Om prostitution ska vara lagligt behöver en mängd åtgärder vidtas. Något så skarpt som att sälja sex för pengar vill inte jag ska kunna pågå hur som helst. I så fall anser jag att vi skulle behöva ha strikta åldersgränser, noggrann koll på var när hur det utövas, ingen gatuprostitution, gör det i ordentliga säkra lokaler där man har koll hela tiden. Reglera hallick verksamheten, gör bedömningar  över de tjejer och killar som vill sälja sig, se till att det finns rätt utrustning (kondomer och glid) osv.

.

Jag vill helt enkelt inte ha ett samhälle där man låter tjejer och killar sälja sina kroppar och sin sexuallitet för pengar helt vind för våg. Jag gillar monopolet och de höga åldersgränderna på alkohol i Sverige. Av samma anledning, för att det är faktiskt allvarliga farliga grejer vi pratar om och alla kan inte hantera det på ett bra sätt! Vi är inte perfekta, inte ens efter att vi fyllt 18, 25 eller 83. Vi är människor och varken mer eller mindre. Man är inte på något sätt sämre bara för att man inte kan hantera sex, marijuana eller alkohol. Vi har alla våra laster och problem och vi behöver ha förståelse för varandra och hjälp, inte fördömanden.

Vi måste se upp med varandra, hålla koll och bry oss, för annars kan vi orsaka mycket lidande. Jag är emot ren prostitution även av djupt personliga religiösa skäl, men detta är inte ett argument jag skulle använda i en debatt eftersom jag förstår att det inte är uppbackat i fakta…

(för mig är sex något fint och värdefullt, det ska inte behandlas med något sådant som pengar. Det handlar inte om min syn på sex utan om min syn på vad man kan sälja och köpa. Vill man ha sex med någon tycker jag att man kan göra det gratis för att man vill. Vill man nu inte tycker jag man bör låta bli.)

.

Men även utan dem är jag skeptisk. Jag tycker inte att tio lyckliga prostituerade är värda en våldtagen olycklig. Så är det, kalla mig kinkig. Men om det nu är så att sexköpslagen behöver förändras för att vi ska få bättre koll, mer kontroll och mer uppsyn över vad som händer, då kan jag överväga att säg, rösta ja för en sådan sak. Om vi legaliserar prostitution så kanske de prostituerade får det bättre, vi får mer kontroll och insyn, och i så fall kan det väl vara värt det. Men jag tycker inte att man ”har rätt till sex”, jag tycker man förtjänar det. (lika mycket som man förtjänar vänner)

Jag tycker att alla kvinnor och män har full rätt till sina kroppar och sin sexualitet, men innan man börjar sälja analsex för pengar bör man vara införstådd med att man fixar det rent mentalt och inte mår dåligt.

Slutligen…

Jag vill ha en feminism där vi respekterar olikheter, där vi inte fördömer sex bara för att vi tycker det är konstigt och där vi inte ser ner på de kvinnor som inte uppfyller våra normer. Men jag vill också ha en feminism och ett samhälle där vi bryr oss, inte uppmuntrar skadligt beteende, där vi har koll på varandra och för ordentliga diskussioner om vad vi gör och hur det påverkar oss.

Respektera allas intressen och sexualliter (även de avvikande), acceptera att kvinnor också har en aktiv sexuallitet, städa porr industrin men förbjud och fördöm inte nödvändigtvis, förändra sex köpslagen… kanske om det innebär mer kontroll och bättre förhållanden för de som säljer. Kom med ett bra förslag där lidandet minskar och där vi inte bryter mot våra gemensamma principer som vi faktiskt har. Då kanske jag ändrar uppfattning om det men än så länge stödjer jag nästan ett förbud mot sexköp, all min hedonism och min öppna sexualsyn till trots.

Från andra om feminismens syn på sexualitet och könsroller…, Newsmill, Svd, Bloggare; 1, 2, 3

Annonser

5 thoughts on “Feminismens utmaningar, del I, sexualitet

 1. Du verkar vara en intressant person. Jag fick upp ögonen för dig när du var vänlig och kommenterade på min blogg.

  Jag tror att du är på rätt väg. När du talar om dina vänner i modellbranschen så framstår avståndstagande från glamour och striptease som främmande. På samma sätt tror jag det skulle bli om du talade med prostituerade. Jag har träffat många både inom och utom jobbet, och haft förmånen att föra långa och ingående samtal med dem. Kvinnor och män, unga och gamla.

  Jag är för en avkriminalisering av sexköp just för att undvika stigmatiseringen av den som seriöst vill jobba med prostitution, porr, posering eller glamour. Gränserna är ju flytande. Dessutom skulle det då bli möjligt att agera fackligt, beakta säkerhetsaspekter, hälsofrågor och arbetsmiljö, skapa intresseorganisationer för en grupp som nu lever ”vind för våg” för att använda ditt uttryck. Att prostituera sig är inte att sälja sin kropp. Det gör de människor i fattiga länder som säljer sina kroppsorgan för transplantation. En prostituerad säljer sexuella tjänster. Det måste lagligt jämställas med annat säljande av tjänster för att samhällets värderingar ska ändra sig.

  Svaret på frågan ”Vill du att din dotter/syster/fru ska jobba med prostitution?” är idag nästan alltid ”NEJ!” Varför frågar man aldrig om ”… din son/bror/make …”? En dag vill jag att samhällets värderingar och syn på prostitution ska göra att det känns naturligt att svara ”Ja, om han så önskar.”

  Precis som frågan om hur man ser på att ens barn är homosexuellt? När jag var ung så svarade de flesta: Med fasa! Numera är det allt vanligare att föräldrar ger ett ovillkorligt stöd för en homosexuell livsstil. Det är glädjande. Avkriminaliserandet av homosexualitet har bidragit till det.

 2. ”Att vara blond strippa med silikonbröst gör på något sätt att man i mångas ögon inte är förmögen att fatta egna beslut, trots en uppnådd myndighet, och att man automatiskt är ett offer.”
  Detta gjorde mig väldigt glad. Väl skrivet!

  Angående prostitutionfrågan har jag inte riktigt bestämt mig än vad jag tycker, så jag låter det vara okommenterat..

  kram!

 3. Intressanta åsikter du har. Du är den första jag läst som vare sig ser det svart eller vitt. Det är otroligt positivt.

 4. Intressant resonemang, och du skriver väldigt bra och konstruktivt. Jag har märkt av en trend i samhället idag när unga feminister ifrågasätter de gamla sexnegativa idealen., vilket jag ser som positivt. Jag ser också de radikalfeministiska ideerna som skadliga för kvinnors sexuella frigörelse.

  Som vänsteranhängare så lutar jag åt att prostitution bör legaliseras och omhuldas av vissa speciella regler, som du skriver för att skydda människor. Jag vill avskaffa sexköpslagen, men tycker inte som liberalerna att allt kan få lämnas vind för våg. Det är en alltför potentiellt destruktiv branch för att lämnas helt oreglerad.

  Jag vet att tex Isabella Lund och andra sexsäljare tycker att speciell reglering ala Tyskland är kränkande, och jag stödjer verkligen Isabella och hennes kamp helhjärtat och har förståelse för deras krav, men det finns andra som inte valt yrket med samma sunda inställning och som också måste tas hänsyn till. Därför tycker jag att en legalisering bör vara en rimlig kompromiss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s