Ett långt litet inlägg om feminismen, jämnställdhet, kvinnor och män

Under åren har jag av och till kallat mig för feminist. Provokatör som jag är gillar jag att kalla mig feminist för det är så många killar som bli förbannade när jag gör det. (Hanna busar) Lite barnsligt men lite roligt också. Det har även mycket att göra med att jag inte själv började kalla mig för feminist, andra satte den etiketten på mig när jag försökte diskutera och påpeka kvinnoroller och kvinnosyn. ”Kom inte hit och va en sån där jäkla feminist” fick jag höra. Och då tänkte jag att, ja, varför inte, om det är det ni säger att ni hatar så mycket, så tänker jag använda det. Så fort en kvinna får etiketten feminist så kan hon liksom klassas som en av de där ”galningarna” och då behöver man inte ta henne på allvar. Plus att jag hatar när unga tjejer säger ”Nej guud, jag är inte feminist, absolut inte, jag tycker synd om männen, det är vi tjejer som är dumma” och liksom blinkar lite så där till sin pojkvän. Ja, kanske dina tjejkompisar är dumma i huvudet men mina är det inte så bespara oss ditt smöreri för killarna. Tror du att du får mer respekt så?

Samtidigt känner jag personligen att jag är humanist framför något annat. För liksom man brukar säga inom antropologin så är även den västerländska feminismen under all kritik för att vara etnocentrisk. Jag vill att vi ska börja kritiskt granska och fundera över hur vi tänker på män och kvinnor. Jag vill även att vi ska börja diskutera detta som vuxna i lugn och ro utan att folk ska få tokslag och börja vifta med armarna som väderkvarnar för att de blir så upprörda och kör fast sig i termer och grupperingar. Jag vill att alla ska få vara som de vill för jag är liberal. Kvinnor ska både få slippa förtryck, men de måste också få slippa att ta på sig en kvinnobild vi bestämmer. Som fria människor i fria samhälle måste vi få göra våra egna val, oavsett om vi gillar dem eller inte. Enligt mig är det den värsta känslan och den värsta saken vi människor gör att bestämma normalitet. Det här är normalt, du är inte normal. Du är fel.

En debatt som står inom feminismen har jag märkt är detta med vad som är biologiskt betingat och vad som inte är det. Hormoner påverkar oss, de avgör i fosterstadiet vilka könsorgan som påverkas och hela livet varierar de och ger oss olika fysiska attribut och påverkar våra kroppar. Jag vill dock alltid poängtera att det inte är så enkelt som att män har manlig biologi och kvinnor kvinnlig, kvinnor har höga halter av testosteron i vissa situationer, män har även kvinnliga hormoner och hormonmängd varierar i olika stadier i livet. Sen har vi också de som är födda med exempelvis XXY (både manliga och kvinnliga könshormoner). Testosteron påverkar exempelvis förmågan att bilda muskler, de påverkar även sådant som tävlingsinstinkt och förmågan att fokusera väldigt stark på en och samma sak.

Särartsfeminism kallas den typ av feminism som menar att kvinnor är kvinnor och män är män och vi är födda så. Det är fel att ”göra kvinnor till män” i stället handlar det om att se till att typiskt kvinnliga saker uppvärderas och betraktas som lika gott arbete. Som barnuppfostran. Mitt problem med detta tänk är följande; Hormoner må avgöra vissa sker i beteende och tillväxt av bröst eller snopp, men de avgör inte om vi vill leka med dockor eller bilar. Det gör de inte. Varför? Jo för att det är vi själva som skapat dockor och bilar. Folk sprang inte runt på stenålder och lekte med bilar. Det är således inte medfött. Därför måste alla barn få leka med vad de vill utan att omgivningen kommenterar på att det är ”tjejigt” eller ”killigt”

Om man ser till världens kulturer i hela historien så har synen på hur en man ska vara och synen på hur kvinnor ska vara varierat otroligt mycket. I norden kunde kvinnor höja sin status genom att vara tuffa, hårda, bestämda, och stridbara. ”En starke” var ett uttryck som uttryckte handlingskraft och bestämdhet. Detta gällde både kvinnor och män. Den fornnordiska kulturen tenderade att förakta svaghet hos alla individer. I exempelvis beduinsamhällen däremot är idealet för en kvinna att hon ska hålla undan blicken, vara modest, försiktig och arbetsam. Dessa två olika ideal, hur kan de vara medfödda? Hur kan vi vara födda att vara på ett sätt när vi i tiden på olika platser har blivit så olika?

Jag anser att det absolut är fastslaget i forskning att hormoner påverkar beteendet. Men det påverkar inte om tjejer gillar smink eller ej. Jag gillar inte smink, se där liksom. Jag känner ofta att det är just när debatten går kring om feminismen och genusforskningen har för mycket makt som det också smyger sig in åsikter i stil med, ”men vadå, tjejer VILL ha rosa på sig!” Och ”Vadå ska vi göra pojkar till flickor?” (Då undrar jag, vad är en flicka enligt dig?)

Jag anser att det fortfarande finns attityder och könsroller att fundera kring. Inom antropologin säger man att det är just uppfattning om kön som är de starkast rotade i vår uppfattning. Att lära dig att här hälsar man på ett annat sätt än hemma, det går ganska fort och smärtfritt att ta till sig. Men att lära sig att; Här är kvinnor tysta när män pratar. Det är betydligt svårare att acceptera (Skulle det vara för mig i alla fall.) Därför anser jag att det känns orealistiskt att tro att nu, femtio år senare tro att alla våra djupa könsroller är helt borta, förändrade, tjoho! Jag tror inte det.

Lite konkreta exempel;

Ebba von Sydows klassiska uttalande om att tjejer, nu ska vi inte dricka för pojkar gillar inte en full flicka. Det är otrevligt. Varför ska tjejerna behöva bry sig om vad killarna gillar? Varför kan inte jag och mina tjejkompisar få gå ut en kväll, svina oss ordentligt, hångla upp hela baren, bli aspackade spy i en buske och sen åka hem och däcka. Varför kan vi inte bara få göra det utan att man måste påpeka vad killarna tycker om saken? Jag skiter väl i va dem tycker…

Att killar på krogen tycker att de har full rätt att nypa mig i rumpan bara för att jag finns där. Att män kallar mig för ”lilla gumman” när de inte kan bemöta mina argument.

Ett annat uttalande från div. ”stilböcker”; Alla flickor kan bli snygga med dagens teknik, det finns inga fula tjejer det finns bara lata. Ok, så vem är ful? Vem bestämmer det? Då menar man att; om du är ful gumman, då kan du operera dina bröst! Ja va roligt! Och om du inte är söt nog så kan du sminka dig! Ja, då blir du fiiin! Tänk om jag inte vill vara fin. Tänk om jag skiter i vad ni tycker och bestämmer mina egna ideal? Det finns ett gammalt proggvänster slagord som jag tycker är lite roligt; Vägra vara vacker, vägra vara smal, vi vill inte ha era jävla ideal! (det finns något lite småhärligt socialistbittert med det som jag finner lite charmigt, själv uppfyller jag ju som bekant idealen så jag uttalar mig inte för egen del)

En annan tydlig kvarleva från den kulturella synen på sex som kom med kristendomen är detta med att flickor inte tycker om sex. Flickor håller på sig. Det är mannen som har sex med kvinnan och inte tvärt om. Tjejer gillar inte porr. Det stämmer att tjejer runkar mindre och kollar mindre på porr. Men jag tror faktiskt att det beror på att det ”ska vara så”. För när jag väl börjar snacka med polarna kryper det fram tillsist att de blir precis lika kåta på saker som alla andra. De vill bara inte säga det för tjejer gör inte sånt. Jag hade problem med tidigare relationer för att killen blev obekväm av att jag tog för mig så mycket och ville så mycket. Jag var slampig helt enkelt enligt honom och en tjej ska inte vara slampig, det är inte fint. Jag kallade mig stolt för slampa hela högstadiet, bara för att visa att jag inte skämdes över vem jag va och för att provocera. Och det provocerar. Det gör det verkligen många män tycker det är skitjobbigt med en brud som visar vad hon vill. Samma anledning ligger bakom att jag svär mycket i vissa sammanhang (typ;krogen), det känns kraftfullt att svära och män blir lite nervösa när man svär som tjej.

MEN jag anser också att delar av feminismen har blivit en egen rörelse, med en egen politisk agenda, och egna fördomar. Självklart är män inte sämre människor, självklart ska män ha samma rätt till umgänge med sina barn, vårdnaden, självklart måste vi granska varje våldtäktsfall noggrant för att förhindra att oskyldiga män sätts i fängelse för brott de inte begått. Jo, jag kallar mig feminist, men nej, jag hatar inte män, (med tanke på att mina flesta vänner är killar så…) Sverige är ett mycket jämställt samhälle idag där män och kvinnor har så gott som samma möjligheter till jobb och lön. Jag anser inte att det är där problemet ligger. För mig handlar inte feminism om att kvinnor är bättre än män (och inte för några andra av de feminister jag känner heller) utan om att kritiskt granska vad vi menar med en ”man” och en ”kvinna” och varför det är så. För att det existerar genusroller anser jag är bevisat, den som säger emot det kan ju förklara för mig varför tjejer ofta har långa hår, kan gå i klänning och sminkar och varför det i så fall inte är lika vänligt att män gör det samma. Den man som menar att det inte finns socialt konstruerade kön kan ju prova att gå i klänning en dag på jobbet. Så när Blondinbella hemfaller åt ; Nej jag är inte feminist, för jag tycker att det är tjejerna som är dumma mot varandra! Så utgår hon ifrån att feminism = könskamp. För mig är feminism ett kritiskt granskande av könsrollerna vi har i världen idag. Inte att kvinnor är bättre än män. Och om fru Isabella Löwengrip någonsin reflekterade över varför vissa tjejer tenderar att vara avundsjuka och missunnsamma och hur detta hänger ihop med könsroller, svensk kultur och mentalitet så skulle hon kanske bli lite mer nynansierad i sina uttalanden.

Visst existerar det könsroller och visst måste vi kritiskt titta på dessa. När min lilasyster säger ”Ursch vad konstigt” när hon ser en kille på tv med smink, ja då säger jag åt henne, för jag vill inte att hon ska växa upp till att bli en kvinna som ser en på folk bara för att de inte är som hon förväntar sig att de ska vara. Men man kan säga ifrån på olika sätt. Jag säger inte att man inte får tycka olika, men jag frågar; varför tycker du att det är äckligt med en kille som sminkar sig? Ibland behöver vi bara reflektera lite mer och ställa oss frågan ”Varför” när vi får en instinktiv känsla inför något. Särskilt kvinnor och män.

Men jag anser inte att den feministiska rörelsen bör vara så vänsterorienterad som den är nu. Jag anser inte att bara för att man kallar sig feminist ska alla tro att man håller med Tiina Rosenberg och Eva Lundgren (Det gör inte jag) Jag anser inte att genus studier bara är trams (de som säger så har förståss själva aldrig gått en enda kurs) men samtidigt anser jag att man kan kritiskt granska genusvetenskap för att den tenderar att bli översymbolisk ibland enligt mig.

Och slutligen; Jag håller inte med de kvinnor med plakat som demonstrerade på kvinnodagen, med en bild på kvinna i slöja och en bild på en ”blond bimbo” med texten ”Samma kvinnoförtryck”. För alla människor är olika. Om man vill vika ut sig, blondera håret och sätta plast i tuttarna så måste man få göra det. Vill man vara muslim (eller kristen eller jude för den delen också) och vara hemmafru och bära slöja, då måste man få göra det! När det handlar om vuxna människor (Vi sätter som bekant gränsen vid 18 i Sverige) då måste alla få göra som de vill med sina liv och sina kroppar. Sen ska man inte vara rädd att föra diskussioner alltid och utmana folks ideal. Staten kan ta sig en funderare över vad man vill uppmuntra och subversionera  men så länge man är vuxen måste man räkans som självbestämmande. Ingen är mer lämpad att komma till någon annan och säga hur de ska leva sina liv, även om man inte gillar det liv de lever. Det är min grundtes som liberal humanist. Men vi kan möta varandra, uppmuntra till kritik, reflektion och samtal. Då kanske vi till och mer lär oss någonting av varandra.

Annonser

8 thoughts on “Ett långt litet inlägg om feminismen, jämnställdhet, kvinnor och män

 1. Bra skrivet! Det största problemet är väl egentligen folk som inte ser några problem med att människor presas in i könsroller redan från födseln, och förväntar agera/reagera på ett visst sätt beroende på om de har snopp eller ej… ”Ja, vaddå? ALLA tjejer gillar ju rosa!”

 2. Det finns en term för den upplysta skolan inom könsteori vi båda tillhör: Queerteori. Jag har en bok du kan få låna, bra överblickande bok liksom. Och så är den väldigt snabbläst.

 3. Jag tror att problemet med genusvetenskap är att det är väldigt ungt och fortfarande behöver tid att hitta sina ramar, samtidigt som dom måste få tid att accepteras av omvärlden. Det är lustigt, genusvetenskap är nästan den enda vetenskapen man kan vara ”emot”. Kan vara svårt att hitta någon som är emot antropologi.

  Annars, intressant och läsvärt.

 4. bra sagt!
  Jag blir själv förbannad på det motstånd som finns emot könsneutral uppfostran. Varför blir vissa så rädda om en pojke vill springa omkring i rosa balettkjol men inte ett dugg upprörda om en flicka sätter på sig typiska pojkkläder? Alternativt leker med dockor respektive bilar.

  Är det vi kallar manligt en sådan norm att närmanden braveras medan varje avvikelse uppfattas som fel? Obehagligt, allra minst när man börjar syna sig själv i sömmarna.

 5. Intressant, en av de bästa om inte den bästa artikeln jag läst av någon som kallar sig för feminist (om än för att provocera?).

  Som pojke/man (och) har jag lite svårt att förstå mig på, köns-neutral-uppfostran, skulle gärna se/läsa något exempel av vad det innebär och vad det _inte_ innebar.

  För det är först vid tvång som jag reagerar negativt.

 6. Petra Östergren(?) uttryckte att problemet med genusvetenskap är att den redan bestämt sig för hur det är och därefter letar efter samband som styrker detta. Medan övrig forskning studerar samband och därefter försöker komma fram till en slutsats. Finns nått finare ord för det där, det står i hennes bok.

  Annars håller jag med om det mesta tror jag, fast inlägget kändes lite rörigt så jag vet inte säkert. Fast det det spelar ju ingen större roll i världen vad jag tycker så det kvittar.

  /Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s