bloggar och internets trötthet

På nyhets och debatt sidan newsmill har det länge pågått en debatt och artikelserie om bloggar och bloggmakt. Jag skrev en artikel dit då den var relativt nystartad. Min artikel togs inte direkt emot med öppna armar *skratt* men jag måste konstatera så här efter en tid att det fortfarande är rätt intressant hur ämnet diskuteras och hur det fick mig att tänka till igen kring detta med debatt på internet.

Jag har alltid gillat att uttrycka åsikter och debattera, gärna provocera lite. Har varit aktiv på de flesta forum på de comunitys och internetforum jag använt. Någon debattklubb eller likande har aldrig funnits på ett sätt som gjort det lätt att engagera mig i skolan eller i mitt övriga privata liv, därför har det ofta blivit internet som fått stilla det behovet.

Internet forum har vissa problem, många är så mycket modigare på internet än de någonsin skulle vara i verkligheten och därför hänfaller ofta diskussionen till personangrepp. Det absolut vanligaste jag får höra är ju exempelvis att jag inte har rätt att uttala mig om något eftersom jag måste vara korkad eftersom jag stvar så dåligt. Men det är ok, eftersom jag roas något oerhört av att påpeka för folk, vänligen, att jag är dyslektiker och därför stavar så dåligt. Folk brukar nämligen skämas lite då, typ som att få svaret ”Ja” när man ilsket slänger ur sig i en kö ”Va fan är du blind eller??” ”Jo det är jag faktiskt” Hoppsan liksom…

Många internetforum lider även av en övervikt av lobby verksamhet. Det märks särskilt ang vissa teman. Exempelvis newsmill är ibland helt spammat av extremtyckare som sitter och vräker ur sig sina fördomsfulla och ofta aggressiva åsikter. När man sedan går till deras profil finns en länk som i sin tur går till en organisation eller lobbygrupps hemsida. Detta problem finner man även inom bloggvärlden i viss utsträckning anser jag. Ett bra exempel är frågan om invandring /rasism/främlingsfientlighet. På en omröstning på newsmill sade sig över 80 % vara ”arga” inför tanken av Islam. Alltså 80 % som blir upprörda över Islams blotta existens. Då Sverigedemokraterna trots allt ännu inte lyckats komma över 4 % spärren så kan det väl inte riktigt vara lika många svenssons där ute som är så fientliga? Jag vill inte tro det och jag tror faktiskt inte det heller. Vid en av de diskussionerna kom det exempelvis fram att en och samma person hade flera olika konton som han satt och tryckte ut sitt hat via, alltså för att det skulle se ut som fler olika personer var av denna åsikt.

Nej; jag tror att man ska ta internet världen med en nypa salt. Det finns extremt mycket bra och intressant som publiceras via internet, bloggar som skriver om aktuella ämnen på ett bra sätt, comunitys med bilder där mycket vacker konst görs tillgänglig, myspace där bra nya band kan publiceras och få lyssnare osv osv. Men det blir mycket sållande av skit också. Jag har varit relativt ointresserad av den svenska ”Bloggsfären” eftersom de ämnen som diskuteras inte har legat mig nära av rent perosnliga skäl. ”Gömda debatten” – jag har aldrig läst boken, ”The Pirate Bay och nedladdning” – jag laddar inte ner för att jag är rätt ointresserad av musik och film om jag ska vara ärlig.

Bloggsfären tenderar dock också att vara ganska aggresiva när det kommer till att försvara sina egna positioner. Mycket av debatten på newsmill visar detta. Bloggarna är fantastiska och världen framtid. Typ. Många bloggar är fantastiska, men inte bloggar per deffention. En av tjugo läser bloggar enligt en forskningsrapport i media. Det är ändå en relativt hög siffra, inte många fler läser tidningen (vet inte hur det är med tv nyheter och internet tidningar dock) Men hur många av dessa en av tjugo läser den typen av bloggar man brukar disskutera och vilka läser bara bloggar med rent underhållningsvårde? Jag föredrar fortfarnade alla mina kära tidningar till frukosten framför vilken blogg som helst.

Om vi dock tittar närmare på vilka bloggar som är mest populära (enkelt att hitta sökmotorer som visar detta) så är det i regel bloggar skriva av tjejer som handlar om smink/mode/deras glammiga fantastiska liv/fest odyl. Många som läser bloggar gör detta för att deras vänner skriver och man vill hänga med i deras liv och skvaller. Personliga skäl alltså. Många på newsmill blev skitsura när jag poängterade detta. Undrar om folk blir provocerade när man antyder att unga tjejer som skriver om ”ytliga” ämnen får mycket fler läsare och komentarer än deras egna ”smarta” bloggar.

Om jag jämför min blogg i besökare och aktivitet med alla grymma tjejer jag känner via modellvärlden

(Angelica, Jannike, Cecillia tex) (http://angelicajansson.blogg.se/, http://jannikeviveka.wordpress.com/author/jannikeolofsson/, http://wysteriiasblogg.se/)

Så har de typ tio gånger mer läsare och komentarer än vad jag har. Och skillnaden; de har mycket mer bilder, skriver mer om sitt privatliv och pratar mer om kläder och dyl. Personligen tycker jag det rockar att de får uppmärksamhet och visar att de lätt bräcker vilken smart moderatblogg som helst för det visar på det enligt mig mycket roliga i människans basala intressen. När allt kommer till kritan så vill lilhjärnan ha fest, underhållning, glam, sex och skvaller. Hur uppblåsta vissa människor än är så är fortfarnade ”Internet for porn”. Det är underhållande och tyggt på sått och vis. Blondinbella är kanske inte min favvo men tex de tidigare nämnda tjejerna kan jag erkänna att jag glatt läser och hejjar på.

Bloggen är ett utmärkt verktyg som kan användas hur som helst och till mycket bra (jag älskar att skriva av mig här) och kan till och med öka demokratin (en duktig medborgare lyckades exempelvis på sin blogg undersöka och avslöja en brist i sin kommuns budget) men det är ett MÄNNSKLIGT verktyg och därigenom kommer det också att avspegla människan. En smart varelse med mycket potential och intressant tänkande men också ett typsikt däggdjur som gillar skvaller om andra däggdjur sex och löften om det finare livet som levs av andra coolare däggdjur. Och det måste vi nog alla acceptera. Även om man har världens coolaste smartaste blogg.

Jag tycker att alla ska fortsätta blogga, om allt roligt, meningslöst, vackert, spännande, privat, politiskt, alla åsikter och allt som det innebär att vara människa. Och vi ska fortsätta att utmana varnadra om det.

Puss!

Annonser

One thought on “bloggar och internets trötthet

  1. haha ja du har så rätt i det du skriver 🙂 men som sagt, jag skriver om det som roar mig då min blogg är en liten verklighetsflykt där jag kan brodera ut om allt jag tänker på och allt det roliga jag gjort. det blir en fasad men shit en sån underhållande fasad! 😉 hoppas vi syns på hallsta?`

    -Angi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s