Israel, Sd, Islam och debatt

Jag hade inte tänkt att skriva mer idag, men så läste jag lite artiklar och blir så himla ledsen, igen.Och arg, så jag måste.

Jag vill bara skriva en gång för alla min åsikt kring hela debatten med islam, israel och sd. (mycket diskussion om detta just nu på newsmill exempelvis.)

Mina personliga erfarenheter…

Jag gick min gymnasieperiod i en skola i Katrineholm. Det är en stad som tagit emot mycket flyktingar och invandrare eftersom den stora flyktingförläggningen ligger i flen, min andra hemstad ca två mil bort. I min klass i gymnasiet va vi ca 60% invandrare (Ja, jag är själv inräknad där!) De första nya vännerna jag fick i skolan va mina väninnor A och Y, två muslimska invandrar tjejer och deras kompisgäng. Jag har aldrig blivit så bra bemött som jag blev då de blev mina vänner. Jag kom mobbad, psykiskt bräcklig och deprimerad från grundskolan till gymnasiet med få egna vänner. Första dagen kom de upp till mig och frågade om jag ville med och fika. Sen dess är vi trogna vänner och jag hör av dem regelbundet.

Jag har aldrig i mitt liv känt av något ”invandringsproblem”. Aldrig i mitt liv har jag blivit kallad fula ord av mina vänner hemma i k holm eller deras manliga bekanta. Däremot de svenska rasistiska moppepojkarna i grundskolan, oj, där kan man snacka om att bli kallad HORA på daglig basis. Jag har mycket goda vänner som är invandrare och muslimer utan att jag någonsin märkt av att det skulle vara så fruktansvärt problematiskt som vissa delar av högern och sd vill framställa det som. Jag har alltid kunnat vara mig själv med mina vänner utan fördömande, till skillnad från många av de kristna jag träffat i mina dagar. Och då kan jag också påpeka att jag rest runt flera gånger i Egypten som är ett land jag älskar. (Även om jag är väldigt kritisk mot Egyptens politik och politiker, ser ni, man kan tycka både och!) Aldrig har jag känns mig utsatt där. Nu säger jag inte att det inte finns problem, men jag har också ett exempel på att det inte behöver vara problem.

Sen jag börjat plugga på universitetet och flyttade till sthlm har jag fått många goda vänner i den judiska församlingen. Jag har valt att rika in mig mycket på judendomen i min utbildning eftersom jag fascineras över religionens inneboende teologi och hur man hanterar och lever med denna i det postmoderna samhället idag. Genom min kandidat examen kom jag i kontakt med flera judiska ungdomar och många är mina goda vänner idag. Jag har haft betydligt vettigare och smartare diskussioner om Israels krig och existens med mina judiska vänner än någon arg höger person som säger sig försvara Israel.

Därför gör denna debatt mig så ledsen. Jag har så kära vänner i båda grupperna, och vi har alltid kommit bra överens, kunnat prata om saker öppet som smart. Ord som flyger omkring just nu sårar mig personligen, det kan jag erkänna. För det är mina kära vänner de pratar om och jag blir vansinnig på fördomar och okunskap och florerar.

Det finns problem i alla grupper, det gör det alltid! Det finns klassproblem i flera invandrargrupper. Det finns matcho stora problem i Israels politik, valet av Liberman är katastrofalt. Han är fredens fiende lika mycket som Hamas någonsin är. Men sluta hata!


JA, islamofobi existerar, och det är ett problem. Min troende vän A bär inte slöja, men om hon börjar göra det kommer jag stödja henne till 200%. De som talar om henne och vad hon borde tycka och tänka för att hon är invandrare och muslim pratar inte med henne personligen. De pratar om henne.

NEJ, alla judar är inte kollektivt ansvariga för Israel! Att mina vänner som är födda och uppvuxna i Sverige som är tänkande kritiska bra personer ska få flaskor kastade efter sig med slagorden NI BOMBAR är hemskt. Ingen av mina vänner har någonsin bombat någonting.

För in lite vett, sans, intellektualism och kärlek i debatten!

Här har vi mina favoriter på dumheter;

”Man får inte kritisera islam, då säger alla att man är rasist och islamofob” Tabu argumentet börjar bli så jävla uttjatat. Jaså så det är tabu att prata om Islam? Så varför gör ni det HELA TIDEN då?

Sverige demokraterna säger att de är israel vänner. Oh, vi tycker så mycket om judarna (det vore ju lite jobbigt annars med tanke på hur judarna fick lida pga deras ide traditions tidigare uträtanden.) Samtidigt säger man följande; Att man ska anpassa sig till Sverige och svenska seder, bland annat genom att man inte ska tillåta specialkost (fläskfritt) i skolor. Det kanske inte sd är medvetna om (utbildning är ju inget som värderas högt i sd) men judar äter inte heller fläsk. Faktum är att judar äter ännu mer specialiserad kost, om de valt att äta koscher dvs. Är detta också att ”inte anpassa sig”? Hur är det med vegetarianer? Har inte de heller anpassat sig till ”svenska” matvanor? Om en född svensk konverterar till islam och inte längre vill äta fläsk, har denna då slutat vara svensk? Är detta ett invandrar problem, hur kommer det sig då att judar som varit svenska i hundratals år fortfarande inte vill äta fläsk? Och kanske viktigast, Vad FAN har sd med folks mat att göra?? Ska väl de SKITA i vad och hur man vill äta?

Sd är inte rasister. Inte alls. När Zaremba intervjuade Jimmy Åkesson i sin serie ”i väntan på Sverige” (jättebra, läs!) så försöker han reda ut begreppet ”svensk”.

”Är jag svensk?”

”Det vet jag inte för jag känner dig inte”

Det är nog det mest skrattretande jag läst i hela mitt liv. Åkesson ville inte kalla Nyamko Sabuni för svensk. ”Varför inte, hon är ju uppvuxen här, hon är minister i vår regering”

”Jag vill inte göra det bara, jag är inte bekväm med det.”

Nu ska vi ha en liten härlig tävling här på bloggen, varför tror ni att Åkesson ”bara inte vill” Kalla Sabuni för svensk? Är det håret? Är det hennes klädstil? Äter hon inte korekt enligt sd kanske? Hmmm… Kom inte och säg att sd inte är rasister, dvs, dömer folk efter deras hudfärg.

Man kan inte se vare sig araber, muslimer eller judar, Israel som en grupp. Det är den värsta rasismen av dem alla. Att vissa grupper, de är inte individer, de är en grupp.

Undrar hur många högervurmare som faktiskt varit i Israel och känner Israeler. Det finns flera grupper och fraktioner som har konflikter inbördes, se exempelvis alla de diskussioner som pågår i Israel kring haredim eller chassidim som de också kallad, de ultra ortodoxa. Angående detta läs exempelvis den utmärkta Israeliska författaren Noha Efron bok Real Jews. Om Israels ibland egna svåra förhållande till religionen och religionens roll.

I Sverige kan en invandrare inte dömas för hets mot folkgrupp. Det är också absurt, självklart kan invandrare vara lika fördomsfulla som ”svenskar”. Har turkarna någonsin varit ”snälla” mot kurder och syrianer? Alla måste ses som individer, inte som kollektiv. Och som att om en arab kritiserar islam på urbota dumma och fördomsfulla grunder, då är de tok, för han är arab… Som om alla födda i mellanöstern vet och kan allt om islam… Ungefär lika dumt som att visa feminister inte vill se att strukturer uppehålls av såväl kvinnor som män. Ingen grupp INGEN är ”snällare” än någon annan. Kvinnor, muslimer, judar, svenskar.. Som gamelmorfar sa ”Det finns bra och dåliga i alla läger!” Jag kan inte nog poängtera detta. Och som min mor lärde mig ”Jag älskar alltid dig, men jag älskar inte allt du gör” Man behöver inte alltid hålla med varandra men man kan vara vänner ändå.

Kristendomen, Judendomen och Islam kommer ur samma mytologi och har samma ursprung. De är idag sprida i hela världen och finns i mängder av varianter. Jag tillhör inte själv någon av dessa, eftersom jag inte anser att de passar mig och ja, jag är kritisk till den typen av monoteistska, patriakala traditioner. Jag anser att de har strukturella problem i sig, liksom alla stora och gamla religioner. Och de behöver undersökas och diskuteras! Därför blev jag religionsvetare för tusan. Men, när jag mognade och blev äldre så insåg jag att bara för att någon är kristen eller muslim betyder inte det att den personen är som DU förväntar dig att den ska vara. Min mycket goda vän som är kroatisk katolik, hon är inte bara därför bakåtsträvande och konservativ. Varje individ har en egen tolkning och lösning på sina funderingar. Två kristna kan var alika olika som två muslimer. Det är fortfarande de viktiga allmänmänskliga värdena som väger tyngst. Humor, intelligens, sympati, integritet och medkänsla. Och det har ALLA olika personer, lika mycket som det finns personer ur ALLA grupper som INTE har dem. Så länge man kommer överens och har kul ihop vad spelar etiketten för roll?

För att citera Berglin; Så länge vi håller alla muslimer kollektivt ansvariga för terrorism tänker jag göra det samma med kristendomen, Åk hem till knutby sexgalning!

För att citera Betner; Om sd bestämmer vilka som är svenska och inte; jaha, så du är rätt svensk? Ja men då är jag invandrare i så fall.
(Original om himmel och helvete; jaha så du kommer till himlen?, ja men skicka ner mig då…)

Inget illa mot kristna nu, bara en träffande seriestripp…

Annonser

One thought on “Israel, Sd, Islam och debatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s