Ett långt inlägg om lite tankar kring religion

Även Blondinbella…

Idag fick jag tipset av en vän. ”Blondinbella har gjort ett inlägg om religion” Spännande, tänkte jag och kikade in för att läsa. Inte så spännande. Minus spännande skulle jag mena. Gäsp gäsp gäsp. Isabella gör som ungefär 90 % av alla andra infödda svenskar gör, jämställer religion med kristendom och monoteism.

Nej hon tror inte på Gud för att hon tror inte på en Gubbe (alla religioner säger inte att det bara finns en Gud, och, alla religioner tror inte att det är en gubbe.) som skapade världen.(Alla tror inte att Gud nödvändigtvis skapade hela världen som den ser ut idag. )För om Gud fanns så skulle det inte finnas ondska (det finns massvis av teorier kring varför ondskan ändå existerar, och alla religioner tror inte att Gud eller Gudarna kontrollerar en sådan sak som ondska. Alla tror inte ens på ondska. )

Blondinbella nämner en annan religion, Islam, och då i termer av att de tvingar kvinnor att bära slöja. (för som vi vet är alla kvinnor som bär slöja tvingade att göra det, det slå inte fröken Isabella att någon gör det frivilligt.)

Varifrån kommer svensk syn på religion?

Det är ju inte Isabellas fel, egentligen. Det är religionsundervisningen i Sverige som suger. Jag ska säga varför jag tror att den är så sämst;

I Sverige och i humaniora undervisningen, särskilt på grundnivå, underskattar vi elevers lärningsförmåga. Jag anser att vi på ett allt för enklet sätt vill stolpa upp en sådan sak som religion i ett enkelt ämne med lätta faktauppgifter. (Hur många är budorden? Vilka är de fem pelarna inom Islam?) Vi får inte lära oss hur integrerat religion är med kulturen, politiken, traditionerna, historien. Ämnen som antropologi, etnologi, sociologi, dyker inte upp förrän på universitetet. Vi underskattar helt hur viktigt det är att förstår hur komplexa och integrerade mänskliga samhällen är på alla plan.

Vi är fortfarande för etnocentrerade. Man utgår på något sätt från att alla svenskar tänker och utgår från en kristen ram. För att få svenska skolbarn att fatta en ny religion tror svenska staten och läroplanen att den måste jämföras helt mot kristendomen. Jaha, i kristendomen finns det kyrkor, och präster, vilka är judarnas kyrkor och präster? Genom att bara dra ett direkt likhetstecken, att ”översätta” så missuppfattar man. Nej, en imam är inte samma sak som en präst, det går inte att bara byta ut orden. Varje religon har en kulturell kontext och ett eget ”inre språk” (vill jag kalla det) Den bästa lösningen är inte att alltid koppla allting till kristendomen och jämföra, översätta. Det bästa vore om vi fick lära oss att betrakta varje enskild religion som ett enskild fenomen, men en historia, kultur och geografi som påverkar och utformar.

Och nej, jag tror inte att detta är för svårt för barn att fatta. Man måste bara ändra inställning och utgångssätt. Det är sånt här och annat slarv som gör att vi inte har en aning om att det är hinduismen och Hindutva rörelsen som ligger bakom en av dagens enligt mig farligaste nationalistiska rörelser med ett utbrett förtyckt mot landets muslimer. Att majoriteten av alla muslimer i världen idag inte är araber utan asiater. Kina och Indonesien är de största muslimska länderna. Att kristendomen judendomen och islam är utformade som de är eftersom de är nationsbyggande religioner. Sammanvuxna med politik och juridik konstruerade för att styra ett land med. Nja, inte kristendomen förståss, den var bara en judisk sekt från början, men en kejsare vid namn Konstantin och ett möte i Nicea 325 som ändrade på den saken.

Vi måste börja behandla religionen som en integrerad del av kultur och utveckling. Det är väldigt typiskt västerländskt och sekulariserat att helt avskärma religion till en helt egen privat sfär. Den situationen vi har idag är unik hittills i världens historia. Det är vi som är undantagen, inte tvärt om!

Det är klart att alla svenskar tror att hinduismen och buddismen är så fiiina religioner. Vi får aldrig sätta oss in i vad de verkligen är. Hinduismen är en av de mest förtryckande (särskilt kvinnoförtryckande) religioner vi har. Långt värre än islam någonsin varit. De har kastsystemet inbyggt i religiositeten som innebär att en högkastig kan döda en lågkastig om denna så mycket som går på fel sätt. Inte idag på samma viss förståss, men i dessa religioner finns djupa strukturella orättvisor. Men det sätter vi liksom oss inte in i.

Nu menar inte jag att det inte finns väldigt fina saker i Hinduismen och Buddismen också, för det gör det. Men det finns fina saker i alla religioner. Kristendomen och islam ska vi inte glömma införde iden om människovärdet till Europa bla. Upphävde slaveri och höjde ofta kvinnors position. Tog bort klantänkande och förenade. Det finns bra och dåliga sidor med alla traditioner alltid. Vi underskattar också dock hinduismen och buddismens storlek och inflytande. Det bor MÅNGA människor i Asien.

Religion och konflikt

Vilket för mig in på nästa viktiga sak för mig en stor ateistisk och svensk myt. Religion orsakar inte krig. Lika lite som Politik och ekonomi orsakar krig. Människor orsakar krig. Människan är en andlig och självmedveten varelse. Men hon är också ett däggdjur, och däggdjur skapar alltid konflikter sins emellan. Om vi skulle ta bort alla pengar, all religion, all politik så skulle vi fortfarande döda varandra över vem som låg med vems fru och vem som åt vems ko. Vad människor främst slåss som är resurser. Både materiella och immateriella. Sedan används religion och politik bland annat som retorik och för att legitimera. Men att säga att krig skulle försvinna om vi tog bort religion är inte bara fel, det är obotligt korkat.

Sanningen är att allt och inget skapar krig. Vill vi slåss spelar det ingen roll om vad. Då kan man lika gärna bråka om vem som har snyggast mössa. Men häxprocesserna då? Det handlar ju verkligen om religion. Missionerande? Nej, det handlar om människans förmåga att definiera in och out group. Vi människor definierar oss alltid som vi och dem. Det är allämnkulturellt. Särskilt då vi känner oss hotade har vi ett behov av att urskilja dem som inte är som oss. Deras existens är ett hot mot vår egen och vips så har vi skapat en aggressiv gräns som lätt urartar i att antingen tvinga andra att bli som oss, eller förgöra dem. Ett exempel där religionen inte användes som retorik och definiering; Rwanda. Där slog två folkgrupper ihjäl varandra totalt. Varför? Lite olika språk, lite olika tradition. Hutierna har lite bredare nästa än tutsierna. Anledning nog att slakta 900 000 människor? Inte direkt va?

Vi och dem, mänskligt grundbeteende

Vår önskan om makt, våra knappa resurser, vårt behov av att definiera vi och dem. Det är dessa anledningar som ligger bakom krig, och de går tyvärr inte att ändra på, de är mänskliga. Vi får jobba med det istället. Jobba med det och sluta gå på lätta lösningar om saker och ting, särskilt inte om religion och mänskligt beteende. För människor är inte enkla. Det märkte ni nog när ni gjorde slut med tjejen/killen förra gången.

Annonser

2 thoughts on “Ett långt inlägg om lite tankar kring religion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s