Jag kommer aldrig att kunna säga…

…till mina barn att jag inget visste.

För nu vet jag, och visste jag inte innan så gör jag det definitivt nu. Jag kommer aldrig kunna försvara mig själv med att jag inte såg vad som pågick. För jag är ett vittne, och vad vi som vittnen väljer att göra med mitt vittnesmål är upp till mig.

 

Det handlar om staten, om hur man manifesterar sin makt. På 1600 och 1700 talet va det vanligt att tortyr och straff va offentliga. Man ställde ut brottslingarnas sargade kroppar inför vittnen för att visa sin makt. Fursten va makten och varje brott begånget av ett brott mot fursten personligen. Rättsprocessen va hemlig, enbart straffet fick vi se, det va det viktiga. Genom att använda brottslingens torterade kropp som offentlig politisk ritual tog fursten tillbacka den makt som tagits ifrån honom då brottet begicks.

 

Vi är vittnena  på torget, fursten är USA som efter den 11 sep kändes sig personligt kränkt, och fångarna på Gutanamo och i Abu Gharib fängelserna är de utställda brottslingarna, utkablade till världen genom utvalda bilder på knäböjande fångar med orange overaller. Kränkningen återtagen.

 

Nu som då är rättsprocessen hemlig, vi vet inte vad de åtals för, (om de åtalas) vi vet inte vilka de är, vi vet inte hur de har förhörts, vi ser bara resultatet. Makten. Vi är inte idag längre länder som slåss mot länder. Vi är ett globalt samhälle. Krig är inte längre via gränser utan polisiärt inom vår globala värld. Kriget mot terrorismen är uttryck för den globala viljan.

 

Men här mina vänner kommer lite hårdfakta:

*CIA grundades 1947, vid kalla kriget fanns det en utbred tro på att kommunisterna kunde ”hjärntvätta” de kunde styra folk psykiskt. (titta bara på alla kineser som står och viftar inför Mao, helt klart hjärntvättade.) Detta oroade och blev startskottet för CIAs egna program för att bryta ner och styra folk psykiskt. Experiment påbörjades. Allt detta fick namnet KOBARK och var mer eller mindre en tortyr manual.

 

*Vietnamkriget blev ett sätt att pröva detta i praktiken och i fält. Ett 40 tal stationer upprättades för tortyr. Bland annat redovisade CIA själva att 26000 ”övriga fångar” det vill säga inte militärer från motståndarsidan utan tex. Civila som på något sätt gjort motstånd mot militären torterades till döds i dessa läger.

 

*Latinamerika blev nästa punkt. Här ville USA ha makt och inflyttande och hade som en del i detta utbildning med poliser och militärer ibland annat i Guatemala och Chile. Man utbildade dem i CIAs egna tortyr metoder. Detta va ”Projekt X”. Vår professor, Mattias Gardell har personligen lyckats häva hemligstämpeln på två av fem böcker som ingår i Projekt X. Här redovisas bla. Metoder som används.

 

*2006 infördes MCA i USA. MCA står för Military Commissions Act, och är ett nytt lagfördrag. Bush lyckas med skicklig retorik att få igenom detta som innebär i hårdfakta: Att USA inte kan ställas inför Genève konversionen för brott mot tortyrbalken och mänskliga rättigheter. Detta legitimerades genom att ”USAs militär ska kunna utföra sina jobb utan att oroa sig för att bli stämda” Jobb i det här fallet betyder tortyr. De ska kunna tortera utan att blir fällda för det. Här definieras också, vad är tortyr? För enligt Bush administrationen är Genève konversionens gränser för vaga. Man säger att tortyr är när man tillfogas ”alvarlig smärta” En av toppadvokaterna, J.S. Bybee i administrationen hittar en amerikansk lag som definierar alvarlig smärta som organsvikt. Ergo, får du inte organsvikt, är du inte torterad. Taadha! Numera kan alltså USA sätta sig över FN genom att inte behöva följa lagar mot tortyr, och dessutom torterar de inte ens, eftersom de inte orsakar organsvikt. Man betonade att Islamismen är en helt ny fiende som måste bekämpas med nya metoder.

 

*Så, vad innefattar dessa tortyr metoder som tillåts nu eftersom de inte är tortyr? 

Ett axplock:

Drunknings simulering, att bindas naken i obekväma positioner, att utsättas för extrem kyla och extrem värme. Att stickas under naglarna med sterila (OBS sterila, det är ju humant!) nålar, att borra sönder tänder med tandläkarborrar, att utsättas för extrema ljud(särskilt bra fungerar ljud av grisar, kaniner och andra däggdjur som plågas till döds, andra varelsers dödskrik framkallar extrem ångest hos oss.), inte få sova, att bli fotograferad i extremt förnedrande ställningar (bilderna hotar man sedan att skicka till din släkt) att tvingas se på hur dina anhöriga, barn/fru/mamma, utsätts för tortyr, att tvingas göra sådan som bryter mot din religion, typ använda koranen som toapapper och äta griskött, att alla dina sinnen stängs av och du befinner dig i ett stadium där du tappar all uppfattning om tid och rum(framkallar snabbt ångestattacker) och så vidare och så vidare.

 

*Men vilka torteras då? När dessa lagar diskuterades framförde man argumentet: Om du har en terrorist, och denna har lagt ut en bomb någonstans i en storstad, är det inte rätt då att tortera för att få veta var och rädda många liv?

Lite fakta om de som sitter i amerikanska krigsfängelser och blir torterade:

De har inte rätt till advokat, de kan hållas hur länge som helst utan åtal, man behöver inte redovisa bevisen mot dem.

8% av dem har kopplingar, inte att de är aktiva medlemmar utan har kopplingar till någon terrorist stämplad förening.

55% av dem hade bevisligen inte deltagit i en handling mot USA.

85 – 90% av dem hade inte gripits av amerikans militär utan av polisen i stater som Pakistan och Maroco, och ibland inte ens poliser utan prisjägare. Man får nämligen betalt per fånge. Den amerikanska militären kräver inga bevis på varför just dessa gripits utan tar bara emot och håller käft.  

CIAs egna rapport säger att ca 90% av fångarna sitter inte inne med information av säkerhetsvärde.

 

Kom ihåg nu att det är inte USA ensamma som är de skyldiga. De får stöd av regimer i tex Egypten och Syrien som gärna blir av med en bråkstake eller två. Det är vi som inte protesterar mot deras makt. Vi tillät Irak kriget. Vi lät USA ta två svenska män och utvisa dem på mycket oklara grunder till tortyr.   

 

Jag är jävligt arg och jävligt upprörd. Det ligger på oss och på mig också det här. Och jag tänker aldrig glömma dessa fakta och uppgifter. Gör som Gardell gör, skriv till regeringen och kräv (för bara regeringen kan göra detta) att USA ställs inför krigsrätt. Även om det inte är möjligt så markerar vi då att vi inte går med på detta. Fy faan säger jag bara. FY FAN!         

Annonser

One thought on “Jag kommer aldrig att kunna säga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s